Cod rutier 2019. 5 greșeli banale pentru care șoferii riscă să rămână fără permis. Ce trebuie să afle neapărat conducătorii auto

de: Alexandra Chivu
08 11. 2019

Noul Cod Rutier a intrat în vigoare în data de 12 octombrie 2019. Ce trebuie să afle neapărat șoferii? Ai mai jos 5 greșeli banale pentru care conducătorii auto riscă să rămână fără permis.

Cod rutier 2019. 5 greșeli banale pentru care șoferii riscă să rămână fără permis

Sezonul de amenzi a început din 12 octombrie, când noile modificări aduse Codului Rutier au intrat în vigoare. Șoferul care este prins că ține telefonul în mână ori orice alt dispozitiv cu funcția de înregistrare sau redare text, video sau foto riscă o sancțiune de până la 1.160 de lei. Amenda se aplică dacă mașina se află în mișcare.

  • Măsura îi vizează și pe cei care conduc un tramvai sau un tractor agricol. „Dacă suntem la semafor opriți într-o coloană de vehicule sau ne aflăm opriți regulamentar pe partea dreaptă, putem utiliza telefonul mobil”, a spus Claudiu Costea, purtătorul de cuvânt Brigada Rutieră București, pentru Europa FM.

Ce trebuie să afle neapărat conducătorii auto?

  • De asemenea, o situație controversată este și în cazul folosirii telefonului în suportul destinat pentru GPS. Răspunsul la multele întrebări este unul: dacă în timp ce conduci vrei să și modifici adresa de exemplu, primești amendă. De menționat este că unii specialiști spun că amenzile date în aceste situații pot fi contestate.De ce? Pentru că, în același mod, un conducător auto poate folosi butoanele de pe bordul mașinii, pentru a schimba temperatura aerului condiționat ori pentru a schimba radioul.

Ce trebuie să afle neapărat conducătorii auto

„Fie că vorbim de utilizarea acestuia sau utilizând un GPS portabil aflat într-un suport, dacă ne aflăm în timpul deplasării și folosim cu mâinile în orice mod, poți fi sancționat de polițistul rutier”, a explicat Claudiu Costea.

Greșeli frecvente ale șoferilor

  • Amenzi primesc și cei care utilizează telefonul atunci când merg cu un mijloc de transport care nu necesită permis de conducere, de exemplu bicicleta. Sancțiunea în acest caz este prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni, de la 6 la 8 puncte-amendă – în acest moment, de la 870 de lei la 1.160 de lei. „Nu aș vrea să intru în discuția despre trotinete, pentru că în acest moment legislația rutieră în vigoare nu reglementează această categorie”, a mai spus Costeea.
  • O altă greșeală care aduce șoferilor amendă este depășirea cu 10-20 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatată, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate și verificate metrologic.
  •  Cea din urmă, dar care de multe ori poate reprezenta un factor decisiv în producerea unui accident este nepăstrarea unei distanțe corespunzătoare față de vehiculul care îl precedă, dacă prin aceasta s-a produs un accident din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale