Cod roșu de fenomene meteo extreme în România. Zonele care vor fi afectate de vijeliile puternice în următoarele ore
Primele zile de vară aduc și prima avertizare meteo de tip cod roșu emisă de ANM. Specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie anunță vijelii puternice în mai multe zone din țară. Află, din rândurile de mai jos, ce județe sunt vizate.
ANM a emis cod roșu în România
Specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie au emis, pentru luni după-amiază, o avertizare meteo de fenomene extreme în România. ANM a transmis că unele regiuni din țară vor fi vizate de o alertă de tip cod roșu de vijelii puternice, până la ora 17:15.
Se vor semnala vijelii puternice, cu rafale de peste 90 km/h, frecvente descărcări electrice, grindină, local averse torențiale care vor acumula peste 25 l/mp, în județele Mureș, Harghita și Sibiu.
Zonele vizate:
- Județul Mureş: Sighișoara, Albești, Daneș, Vânători, Apold, Saschiz;
- Județul Harghita: Cristuru Secuiesc, Mugeni, Secuieni, Dârjiu, Ulieș;
- Județul Sibiu: Laslea;
Te-ar putea interesa și: Temperatura apei Mării Negre în iunie 2024. Cum va fi vremea pe litoral în prima lună de vară
România, sub alertă de cod portocaliu
De luni, 3 iunie 2024, de la ora 15:00, până marți, 4 iunie 2024, ora 03:00, este în vigoare și un cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată.
„În Banat, Crișana, cea mai mare parte a Transilvaniei și a Olteniei și în nord-vestul Munteniei vor fi intensificări ale vântului (rafale în general de 60…80 km/h), vijelii, grindină de medii și posibil mari dimensiuni, averse torențiale și frecvente descărcări electrice. În intervale scurte de timp (1-3 ore) sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 30…40 l/mp și izolat de peste 50…60 l/mp”, se precizează pe site-ul ANM.
Meteorologii au emis și o avertizare de tip cod galben
În același interval este valabilă și o avertizare de tip cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată ce vizează cea mai mare parte a țării.
„În intervalul menționat, în cea mai mare parte a țării, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și pe arii restrânse vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 30…40 l/mp.
Astfel de fenomene vor fi pe arii restrânse și în extremitatea estică a țării.”
Te-ar putea interesa și: Val de aer african peste România! Cât ține canicula, ne vom topi la asemenea temperaturi