Cod roșu de caniculă în opt județe din România. Avertizarea dată de meteorologi. Unde vor fi 42 de grade
Cod roșu de caniculă în opt județe din România. Avertizarea dată de meteorologi. Unde vor fi 42 de grade. Astăzi este cea de-a doua zi în care România este valabilă o astfel de alertă meteo, ieri fiind prima zi de călduri extreme.
Care sunt județele unde va fi 42 de grade Celsius, cu cel mai mare grad de disconfort termic
Agenția Națională de Meteorologie a emis Cod roșu de caniculă în județele Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, Brăila, Galați, vestul județului Constanța și în municipiul București
În aceste zone, conform meteorologilor, se vor înregistra temperaturi maxime extreme de 40-42 de grade Celsius, astfel că disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.
De asemenea, meteorologii ANM au emis și un Cod portocaliu de caniculă în sudul Crișanei, Banat, Oltenia, Muntenia, în jumătatea sudică a Moldovei și în vestul Dobrogei. În zonele unde activează Codul portocaliu de caniculă se vor înregistra temperaturi maxime în general de 37-39 de grade Celsius, iar minimele se vor situa între 19 și 24 de grade Celsius.
De asemenea, și în aceste zone disconfortul termic va fi accentuat, indicele temperatură-umezeală (ITU) depășind pragul critic de 80 de unități.
Unde este Cod galben de caniculă
În plus, conform ANM, s-a emis și un Cod galben de caniculă în nordul Olteniei și al Moldovei, sudul și estul Transilvaniei și pe litoral, unde disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Aici, în aceste zone, temperaturile maxime se vor situa în general între 33 -37 de grade Celsius.
În timp ce o parte din țară se topește din cauza temperaturilor extreme, o altă parte de Românie se află sub incidența unui Cod portocaliu de furtuni.
Unde este valabil Codul portocaliu de furtuni
Interval de valabilitate al avertizării de ploi este 26 iulie, ora 10:00 – 27 iulie, ora 02:00. În acest timp, fenomenele vizate vor fi instabilitate atmosferică accentuată, intensificări ale vântului, vijelii puternice.
”În intervalul menționat, în Oltenia, Muntenia, vestul Dobrogei și în cea mai mare parte a Transilvaniei și a Moldovei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin intensificări ale vântului (rafale de 70…90 km/h și izolat de peste 100 km/h), vijelii puternice, frecvente descărcări electrice, averse torențiale și grindină. În intervale scurte de timp, de 1 până la 3 ore, cantitățile de apă vor fi de 30…40 l/mp și izolat peste 50…60 l/mp, îndeosebi în Transilvania și Moldova”, informează Administrația Națională de Meteorologie.