Cod portocaliu până luni dimineață în România. Vine urgia: vor fi ploi torențiale și vijelii în țară

de: Ștefan R. Apostol
25 06. 2023

Dacă în cursul zilei de ieri, pentru câteva ore ANM emitea mai multe avertizări de vreme rea, astăzi asistăm la o nouă schimbare a prognozei pentru următoarele 24 de ore. Conform datelor, a fost emisă o avertizare de cod portocaliu până luni dimineață în România, fiind anunțate ploi torențiale și vijelii în țară. Citește mai departe și vezi care sunt zonele afectate.

Ploi torențiale și vijelii în țară. Cod portocaliu până luni dimineață în România

La nivelul teritoriului, ieri am avut parte de mai multe avertizări de instabilitate termică, pe de-o parte, și de fenomene extreme, ploi torențiale, vijelii, grindină și căderi importante de precipitații, precum cele din județul Alba.

Vezi și: Cod roșu de grindină și vijelii în România. Va fi urgie, zeci de localități vor fi lovite

În cursul acestei dimineți, din păcate, ANM a schimbat din nou prognoza meteo, pentru următoarele 24 de ore cel puțin, și vom asista la noi fenomene extreme, ploi torențiale și vijelii, instabilitate atmosferică temporar accentuată și averse torențiale.

Prima avertizare, spune ANM, este valabilă până mâine la ora 10:00, dimineața, și schimbările se vor resimți la nivelul întregului teritoriu:

”În intervalul menționat, în cea mai mare parte a țarii, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică.

Aceasta se va manifesta prin averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și pe arii restrânse vijelii și grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 30…40 l/mp.”, spune ANM.

Vezi și: Cod portocaliu până duminică în România! Va fi prăpăd, vin vijeliile și furtunile

Cod portocaliu în centrul, sud-estul țării

O a doua avertizare de cod portocaliu până luni dimineață în România, este pentru centrul și preponderent sud-estul țării, fenomenele fiind de instabilitate atmosferică accentuată și averse torențiale:

”Pe parcursul zilei la munte, în centrul și sud-estul țării, iar seara și noaptea mai ales în sud-est, local vor fi averse torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului (rafale de 65…75 km/h) și pe arii restrânse vijelii și grindină.

În intervale scurte de timp (1-3 ore) sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 30…40 l/mp și izolat de peste 50…60 l/mp.”, precizează ANM, anunțând că această avertizare este până mâine la ora 4:00 dimineața.

Vezi și: Alertă ANM de caniculă în România. Zonele afectate de temperaturile ridicate, cum va fi vremea în Capitală

Cât va dura valul de căldură din 2003 în Europa?

Valurile de căldură care s-au abătut deasupra Europei au început să genereze deja probleme în anumite regiuni. Conform meteorologilor, valul de căldură severă a început în Europa în iunie și, conform predicțiilor meteo, va continuat în iulie până la jumătatea lunii august, ridicând temperaturile de vară cu 20 până la 30% mai mult decât media sezonieră în grade Celsius pe o mare parte a continentului, din nordul Spaniei până în Republica Cehă și din Germania până în Italia.