Cod portocaliu în România. Vine prăpădul în țară, va fi mai rău decât în ultimele ierni

de: Sabina Anastasia
05 04. 2023

Reprezentanții Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) au emis COD PORTOCALIU în România. Ninsorile s-au depus deja în straturi consistente, în unele regiuni din țară. Se anunță noi episoade de viscol. Va fi mai rău decât în ultimele ierni, spun specialiștii. Iată ce se va întâmpla în următoarele zile!

Cod portocaliu în România

E iarnă în toată regula în România. La momentul redactării acestui material, nordul și centrul Moldovei au parte de un episod autentic de ninsori viscolite, rafalele de vânt atingând viteze de până la 70 de kilometri pe oră. Meteorologii anunță că vremea se va înrăutăți în următoarele zile.

Din cauza ciclonului mediteranean și a vortexului polar, temperaturile au scăzut considerabil. ANM a emis COD PORTOCALIU de vreme rea pentru mai multe teritorii din țară. În nordul și centrul Moldovei, va ninge și în următoarele zile abundent. Vor fi cele mai consistente straturi de zăpadă din ultimele ierni, de peste 30 de centimetri, potrivit meteorologilor.

În zilele următoare, fenomenele meteo din nord-estul țării se vor extinde și către centru. Începând de joi, 6 aprilie, stratul de zăpadă se va depune și în Transilvania și Muntenia. Vineri, 7 aprilie, precipitațiile vor continua să ia forma ninsorilor în nordul și centrul țării.

Până în weekend, mai exact până pe data de 8 aprilie, vremea va fi deosebit de rece, potrivit informațiilor actualizate de meteorologi. Predominant vor fi ninsori și intensificări ale cântului. Valorile termice vor fi cu 2 grade sub mediile multianuale. În Dobrogea, sudul Banatului și al Olteniei, vântul va sufla cu viteze de până la 55 de kilometri pe oră.

Cum va fi vremea săptămâna viitoare

Dacă săptămâna curentă este marcată de fenomene neobișnuite pentru această perioadă a anului, începând de săptămâna viitoare, vremea va începe să se încălzească, potrivit meteorologilor ANM. Temperaturile maxime vor depăși, în sudul și estul țării, 10 grade Celsius.

În restul regiunilor din țară însă, temperaturile vor crește, însă vor continua să se situeze sub normalul perioadei. Regimul pluviometric va fi, în general, specific lunii aprilie, cu excepția teritoriilor din nord-vest. Cantitățile de precipitații vor fi excedentare, mai ales în sudul țării.

Te-ar putea interesa și: Ninsori şi ger până sâmbătă dimineaţa! Avertismentul meteorologilor pentru România, nu scăpăm de iarnă

În săptămâna premergătoare Paștelui, temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai coborâte decât cele normale pentru această perioadă, în cea mai mare parte a țării. Vor avea loc ploi, în unele teritorii, însă cantitățile de precipitații se vor situa, în general, în jurul celor normale pentru acest interval de timp, potrivit actualizărilor ANM.