Cod portocaliu de ploi, grindină și vijelii! Prognoza meteo de ultimă oră, zonele afectate de avertizare
Vremea o ia razna în România. Meteorologii au emis o avertizare imediată de vreme deosebit de rea, valabilă pentru mai multe regiiuni din țară. Este cod portocaliu de ploi, vijelii și fenomene extreme. Află când intră în vigoare avertismentul și ce zone sunt afectate.
Vremea rea în România
ANM a transmis o avertizare de vreme rea în urmă cu puțin timp. Aceasta este valabilă astăzi, 7 mai 2024, în intervalul orar 16.00 – 17.00. Din primele informații, anunțul specialiștilor vizează instabilitate atmosferică temporar accentuată.
Este vorba despre un cod portocaliu de ploi şi vijelii, ce va afecta mai multe localități din județul Iași. Printre fenomenele extreme precizate se află: grindină de dimensiuni medii, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului care vor depăși la rafală 70…90 km/h.
De altfel, sunte așțeptate și vijelii mari, precum și averse ce vor acumula peste 30 l/mp. De la meteorologi aflăm că localitățile vizate sunt: Horlești, Mădârjac, Mironeasa, Mogoșești, Țibana, Țibănești și Voinești.
Vremea se schimbă radical
Meteorologii au anunțat că schimbările sunt așteptate în toată țară începând de luni după-amiază, când ploile vor cuprinde toate regiunile. Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), a anunțat că o modificare bruscă a temperaturii va avea loc începând de la jumătatea săptămânii.
După această perioadă călduroasă de vară, vremea se va transforma într-una rece, cu temperaturi cu 10-15 grade Celsius mai scăzute decât cele înregistrate în zilele de Paște.
Directorul ANM subliniază că diferența de temperatură de la 27… 28 de grade Celsius la 15… 20 de grade Celsius, prognozată pentru joi și vineri, este „semnificativă”.
În partea a doua a săptămânii, Bucureștiul se așteaptă să înregistreze maxime de doar 16… 17 grade Celsius, în timp ce pe litoral temperaturile nu vor depăși 19 grade Celsius. Aceste schimbări radicale vor aduce o realitate meteorologică diferită și necesită adaptare rapidă din partea locuitorilor.
„Vorbim și astăzi de valori de la 20 la 28 de grade Celsius, dar începând de după-amiază și pe parcursul serii fenomenele de instabilitate își vor face din nou apariția și vor fi caracterizate prin averse, în mod deosebit la munte, în Maramureș, Transilvania, Moldova, nordul Olteniei și al Munteniei. Discutăm de valori ale cantităților de precipitații de 15-20 litri/mp”, a transmis Elena Mateescu.
După 15 mai, situația se schimbă din nou în România. La jumătatea lumii, temperaturile vor crește semnificativ, fiind așteptate valori peste pragul unei zile de vară și anume 25 de grade Celsius. Spre finalul lumii sunt așteptate chiar episoade de caniculă.