Cod galben în România. Nu scăpăm de vremea rea, jumătate de țară este vizată

de: Ioana Bucur
13 02. 2023

Specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie au emis, luni, 13 februarie 2023, o nouă avertizare de tip cod galben în România. Se pare că încă nu scăpăm de vremea rea, alerta vizează jumătate din teritoriul țării.

ANM a emis un nou cod galben în România

Săptămâna începe cu o nouă avertizare de vreme rea în România. Potrivit informațiilor transmise de specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie, aproape jumătate din teritoriul țării este sub alertă de cod galben de vânt puternic.

Codul galben ANM urmează să intre în vigoare de marți dimineață, fiind valabilă până miercuri, 15 februarie 2023, și vizează 20 de județe.

„În cea mai mare parte a Moldovei vântul va avea intensificări cu rafale de 55…60 km/h, iar pe arii restrânse 70…75 km/h”, au transmis meteorologii ANM.

În acest interval, rafalele de vânt vor avea peste 90 chiar 100 de kilometri pe oră, în zonele înalte ale Carpaților Meridionali și de Curbură, determinând temporar transport de zăpadă.

Codul galben ANM de vânt puternic este valabil în 20 de județe: Alba, Argeş, Bacău, Botoşani, Braşov, Buzău, Caraş-Severin, Covasna, Dâmboviţa, Gorj, Hunedoara, Iaşi, Mehedinţi, Neamţ, Prahova, Sibiu, Suceava, Vâlcea, Vrancea şi Vaslui.

Citește și: Prognoza meteo actualizată. Vremea se schimbă brusc în România

„A doua jumătate a lunii februarie pare să fie ușor mai caldă decât în mod obișnuit”

Climatologul Roxana Bojariu a anunțat că se estimează că a doua jumătate a lunii februarie va duce în termometre valori mai mari decât cele considerate normale pentru această perioadă.

„A doua jumătate a lunii februarie pare să fie ușor mai caldă decât în mod obișnuit. Totuși trebuie să urmărim actualizările.

Fluctuațiile vor rămâne și, din păcate, amplitudinea lor va fi mare pentru că ele sunt pe acest fundal al încălzirii globale, când avem la dispoziție o cantitate sporită de căldură și de vapori de apă în sistem, în general, ori sistemele de vreme care transportă această cantitate sporită de căldură și de umiditate în anumite zone, lăsând alte zone fără aportul de energie respectiv, creează contrastele și la nivel regional dar și contraste în timp cu temperaturi foarte ridicate, de obicei urmate de temperaturi normale.”; a explicat climatologul Roxana Bojariu la Antena 3 CNN.

Citește și: De la ger năprasnic, direct la primăvară! Zonele din România cu diferenţe de temperatură de 40 de grade. Avertisment de la meteo