Cod galben de vijelii și grindină. Vremea se schimbă radical în țară. Unde se vor înregistra temperaturi negative

Cod galben de vijelii și grindină. Vremea se schimbă radical în țară. Unde se vor înregistra temperaturi negative
Cod galben de vijelii si grindina in Romania

După zile caniculare, soare puternic și aer uscat, iată că vremea se schimbă drastic. Vom avea parte de cod galben de grindină și vijelii în anumite zone ale României. Ce ne rezervă prognoza meteo pentru următoarea perioadă. Ce spun experții ANM.

Cum va fi vremea în următoarele zile

Vremea se schimbă radical în România, în zilele ce urmează. Temperaturile vor scădea și vom avea parte de un cod galben de vijelii în Banat, Crișana, Oltenia, local Transilvania și Muntenia în seara zilei de marți, 17 mai și miercuri, 18 mai.

Se anunță ploi și descărcări electrice, iar vântul va sufla puternic. Elena Mateescu, directorul ANM, a explicat ce schimbări aduce prognoza meteo în zilele ce vor urma.

„Până mâine dimineață la ora șase vorbim de prima atenționare meteorologică de cod galben ce vizează fenomenele de instabilitate atmosferică accentuată pentru Banat, Crișana, Oltenia.

În Transilvania și Muntenia aversele vor avea caracter torențial, vor fi însoțite de intensificări ale vântului, vijelii și izolat căderi de grindină, iar cantitățile de apă vor putea depăși 15-20 de litri pe metrul pătrat, izolat 30-40 de litri pe metrul pătrat.

De mâine dimineață de la ora șase, până mâine seară la ora 21 vorbim de intensificări susținute ale vântului.

Cod galben de vijelii în cele mai multe regiuni ale țării

Miercuri, 18 mai, valorile termice se vor situa între 14 și 22 de grade, față de 31 de grade câte au fost în regiunea de sud-vest a României.

În weekendul 21 – 22 mai, în schimb, vremea va redeveni caniculară, iar temperaturile vor depăși 30 – 31 de grade Celsius.

A doua atenționare meteorologică de Cod Galben ce vizează în special zona Moldovei, estul Munteniei, Dobrogea, Banat, Crișana, intensificările de vânt putând înregistra la rafală viteze de 50-7- de km/h, iar în zona montană înaltă vorbim de viteze mai mari, de 90-100 de km/h.

Din punct de vedere termic înregistrăm o scădere semnificativă a valorilor de temperaturi mâine, între 14 și 22 de grade, comparativ cu ziua de azi când în partea de sud-vest a țării s-au înregistrat 31 de grade.

Veștile sunt bune pentru că la sfârșitul acestei săptămâni vremea va deveni frumoasă, se va încălzi. Iar sâmbătă și duminică vor fi valori peste 30-31 de grade.”

Citește și Alertă meteo ANM. Vremea se schimbă radical. Temperaturile scad până la 0 grade Celsius