Cod galben de ploi torențiale. 9 județe sub avertizare meteo, harta zonelor vizate

de: Ștefan R. Apostol
18 09. 2024

În aceste zile asistăm la dezastrele pe care le provoacă natura. În România viiturile au lăsat în urma lor adevărate tragedii, iar meteorologii anunță cod galben de ploi torențiale, iar 9 județe sub avertizare meteo. ANM a publicat astăzi și harta zonelor vizate.

Ciclonul Boris continuă, iar Dunărea iese din matcă

Ciclonul Boris a provocat în patru zile precipitații de până la cinci ori mai abundente decât media lunii septembrie în unele regiuni din Austria, Republica Cehă, Ungaria, Polonia, România și Slovacia, scufundând cartiere întregi și forțând sute de mii de oameni să evacueze.

Conform autorităților române, cel puțin șapte persoane au murit în în județul Galați, iar județul Vaslui este în continuare sub cod de ploi torențiale. Alte șase pesoane au fonst anunțate decedate în Polonia, cinci în Austria și trei în Republica Cehă, iar mai multe sunt date dispărute.

Ploaia s-a diminuat în unele zone, dar nivelurile apelor în altele nu ar trebui să atingă nivelul maxim decât peste câteva zile.

Fluviul Dunărea a atins nivelul maxim în Slovacia, a declarat ministrul mediului, Tomáš Taraba, lăsând inundate părți din orașul vechi din Bratislava.

Fluviul continuă să crească în Ungaria, inclusiv cu aproximativ un metru la fiecare 24 de ore în Budapesta. Baraje mobile au fost instalate în orașele istorice Visegrád și Szentendre, la nord de Budapesta.

ANM a emis cod galben de ploi torențiale

După viiturile de vineri spre sâmbătă, 14 septembrie, localități întregi din județele Galați și Vaslui au fost devastate, iar autoritățile au declarat stare de alertă.

Din păcate, din informațiile publicate astăzi de ANM, lucrurile nu se vor schimba cu mult, fiind așteptate ploi torențiale. De altfel, meteorologii au emis azi un nou cod galben de ploi torențiale, valabil inclusiv pentru data de 19 septembrie:

„În intervalul menționat, în Moldova și în nordul Dobrogei vor fi perioade cu averse. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 15…25 l/mp și izolat de peste 30 l/mp.”, anunță ANM.

Sunt 9 județe sub avertizare meteo

Conform datelor de astăzi, ANM precizează că sunt 9 județe sub avertizare meteo, majoritatea din estul țării și sud-est, în Moldova și Dobrogea. Astfel, vorbim despre județele Tulcea, Vaslui, Galați, Vrancea, Bacău, Neamț, Iași, Suceava și Botoșani.

harta ANM

La această oră localitățile deja afectate de viiturile din ultimele zile sunt sub stare de alertă, iar Marcel Ciolacu anunța că fiecare locuitor de aici va primi din partea statului câte 10.000 de lei.

Nu este prima oară când trec prin astfel de dezaastre, doar dacă ne amintim de inundațiile masive din 2013, când localități din județele Galați și Vaslui erau măturate de ape.

Meteorologii sunt încă sceptici, avertizând că în perioada următoare Ciclonul Boris ar putea produce noi pagube materiale.