Clujenii care găzduiesc refugiați ucraineni, umiliți de autoritățile române. Ce au fost obligați să facă: „Nu am cuvinte să-mi exprim indignarea”

de: Rosu Ioana
05 04. 2022

Promptitudinea cu care au răspuns cetățenii țării noastre atunci când a fost vorba să ajute refugiații ucraineni nu a trecut neobservată de milioane de oameni din întreaga lume, inclusiv de liderii Occidentului. Din păcate, autoritățile din România nu par să aibă empatie pentru acești români cu suflet mare, ci mai mult, încearcă să-și tragă foloasele de pe urma bunătății și deschiderii lor. Recent, o familie care a găzduit 11 cetățeni ucraineni a dezvăluit prin ce situație revoltătoare a trecut.

Românii oferă ajutor necondiționat refugiaților din Ucraina

Laudele pentru bunătatea și ospitalitatea de care au dat dovadă românii în contextul războiului din Ucraina au ajuns pe prima pagină a ziarelor internationale. Încă dinaintea războiului, începând cu data de 10 februarie și până în prezent, peste 646.087 de cetățeni ucraineni au intrat în România, în timp ce 4.332 dintre aceștia au cerut azil, potrivit informațiilor transmise de Guvern.

În urma tragediilor care au loc în continuare în Ucraina, tot mai mulți cetățeni ucraineni încearcă să fugă de moarte și se refugiază în locurile unde primesc o mână de ajutor. Astfel că, în ultimele 24 de ore, în România au intrat 7.820 cetățeni ucraineni, dintre care, 4.563 direct din Ucraina, 1.336 din Republica Moldova și 1.921 din alte state.

Autoritățile din România au lansat mai multe apeluri de ajutorare pentru acești refugiați, rugându-i pe românii care au posibilitatea să ajute câtuși de puțin, să nu evite, căci oricând putem să ne aflăm în locul acestui popor lovit de adevărate tragedii.

Oamenii cu suflet mare nu au stat pe gânduri atunci când a fost vorba să ajute, dar din păcate, surprizele neplăcute vin din partea propriei țări. Astfel, o familie din Cluj a povestit că, drept răsplată pentru ajutorul acordat în cazul a 11 refugiați, aceasta a fost pusă să plătească taxă de salubrizare pentru fiecare dintre aceștia.

Primăria Florești, acuzată că vrea să facă profit de pe urma refugiaților ucraineni

Deși în mod normal, românii care primesc refugiați ucraineni pot primi o sumă de bani de la stat pentru decontarea alimentelor, în Cluj, situația este diferită, astfel că cei care ajută, trebuie să și plătească Primăriei. Iată ce a declarat o femeie din Cluj, victimă a corupției care are loc în anumite zone din țară.

”Găzduim, din 6 martie, 11 persoane din Ucraina și azi (luni) am mers la Primăria Florești cu actele pentru ajutorul de 20 lei/zi/ persoana pe luna martie. Am aflat cu stupoare că trebuie să îi înscriu pe cei 11 refugiați la gunoi, cu toate că până acum gunoaiele făcute de ei le-au predat socrii mei, care locuiesc alături.

Trecem peste faptul ca eu îi înscriu la gunoi în aprilie și ei au predat deja gunoiul în Martie. Poate în aprilie pleacă.

Deci, iată ce ajutor ne oferă Primăria Florești celor care ajutam refugiați de război. Probabil era singura metodă prin care puteau câștiga și ei ceva bani. Mă gândesc că li se lăsau mașinile de gunoi de la cei câțiva saci pe săptămâna în plus. Nu am cuvinte să-mi exprim indignarea”, a transmis Irina Rădulescu, citată de stiridecluj.ro.