Cluj-Napoca, al doilea oraș din România cu transport subteran. Când se va da drumul la metrou și câte stații va avea

de: Ștefan R. Apostol
14 05. 2020

Zilele trecute, Emil Boc, fostul prim-ministru, și actualmente primarul municipiului Cluj-Napoca, a anunțat că proiectul rețelei de metrou va intra în etapa de execuţie și că primăria Clujului a semnat deja un contract pentru realizarea studiilor de prefezabilitate și fezabilitate pentru metroul și trenul metropolitan de la Cluj-Napoca, în valoare de 35,9 milioane lei.

Cluj-Napoca, al doilea oraș din România cu transport subteran

După București, orașul Cluj Napoca va deveni al doilea oraș din România care va benefica de transport subteran, lungimea liniei fiind de aproximativ 16 km.

„Suntem în faza premergătoare lansării licitaţiei de execuţie şi construcţie. Am parcurs toţi ceilalţi paşi. Este o distanţă de 16 kilometri care va prinde zona metropolitan.  Peste zece ani cu siguranţă vom avea metrou la Cluj”, a declarat la semnarea contractului edilul Clujului.

Când se va da drumul la metrou și câte stații va avea

Metroul clujean, conform proiectului, va avea 15 stații de metrou, care vor porni din comuna Floreşti, va străbate tot oraşul până la podul IRA unde se va intersecta cu trenul metropolitan, iar mai departe, acesta va face legătura între localităţile din jurulul Clujului, preciza primarul Clujului, Emil Boc. Licitația a fost câștigată de asocierea italo – franco – română SWS Engineering Spa (Italia) – Systra (Franța) – Metrans Engineering SRL.

Cluj-Napoca, al doilea oraș din România cu transport subteran. Când se va da drumul la metrou și câte stații va avea

„Deja se lucrează la studiul de fezabilitate pentru construcţia metroului din Cluj şi a trenului metropolitan. Vrem să conducem atât la mobilitate, cât şi la dezvoltare economică. Clujul poate rămâne competitiv doar dacă se gândeşte de pe acum la viitor. Peste zece ani cu siguranţă vom avea metrou la Cluj.”, a declarat primarul Clujului.

De acest proiect, în viitorul apropiat, vor beneficia aproximativ un milion de locuitori, având în vedere creșterea numărului populației din orașul ardelean și ținând cont de faptul că, în ultimii ani, a crescut considerabil și numărul de turiști ce ajung aici, mai ales în perioada de vară, când are loc și celebrul festival ”UNTOLD”.