Clima României se va schimba radical în câțiva ani: „La București va fi cum e acum în Negotino, Macedonia de Nord, iar Brașovul va avea clima din Lombardia de astăzi”
Specialiștii sunt de părere că încălzirea globală va avea un impact semnificativ asupra climei din România. În doar câțiva ani ne vom confrunta cu temperaturi mult mai mari față de cele înregistrat luna aceasta.
Meteorologii estimează o schimbare climatică în România
Traversăm cel mai lung val de căldură din istoria României, cu temperaturi de peste 40 de grade Celsius. Din păcate, meteorologii spun că, pe viitor, asemenea temperaturi vor fi normale. Peste 60 de ani, Constanța va avea clima Greciei, spun specialiștii.
Un profesor de la Universitatea Maryland a creat o aplicație asociază fiecărui oraș altul – care se confruntă acum cu clima estimată în 2080 pentru primul oraș.
Pe harta din galeria foto de mai sus putem observa cu negru zonele de pe glob unde temperaturile maxime înregistrate în mijlocul lunii iulie au depăşit cu 10-14 grade media din perioada 1991-2020.
România se află în categoria țărilor care se va confrunta cu călduri extrem de mari în anii următori, iar meteorologii români sunt de părere că aceste informații sunt corecte.
„Creșterile în cazul verii sunt mai mari în zonele sudice. În cazul iernii cele mai mari creșteri de temperatură vor fi în zona nord-estică a țării și în zonele de munte”, Roxana Bojariu – climatolog Administrația Națională de Meteorologie.
În circa 50-60 de ani, în București va fi la fel de cald cum este în Macedonia de Nord, iar în Brașov va fi la fel de cald cum este acum în Lambordia.
De asemenea, încălzirea va avea efecte directe asupra economiei, dar și a sănătății populației.
Avertismentul specialiștilor
Un studiu realizat asupra unor bureți marini arată că este foarte posibil ca temperaturile să fi crescut deja mai repede şi mai mult decât s-a estimat anterior, la nivel global, informează DPA.
Echipa condusă de cercetători australieni a extras înregistrări privind temperatura oceanului, conservate în scheletele din carbonat de calciu ale unor animale cu viață lungă.
Oamenii de știință au descoperit că încălzirea din era industrială a început la jumătatea anilor 1860. Această descoperire arată că încălzirea globală a fost subestimată cu aproximativ 0,5 grade Celsius, potrivit profesorului Malcolm McCulloch de la Universitatea din Australia de Vest.
Acest lucru înseamnă că temperatura medie pe Terra se află mai aproape decât se considera până acum de „pragul de protecţie” de 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale, stabilit prin Acordul de la Paris din 2015.