„Clătitele de gheaţă”, fenomenul unic în lume. Ce sunt formaţiunile ciudate şi unde se găsesc

de: Sabina Anastasia
04 01. 2023

„Clătitele de gheaţă”, fenomenul unic în lume. Turiștii pasionați de viața sălbatică au surprins, recent, imagini cu discuri înghețate pe suprafața unui râu din Scoția. Este prima dată când un astfel de ansamblu se formează în regiune, însă nu primul de acest fel la nivel mondial. Formațiunile au luat naștere după un val neobișnuit de temperaturi scăzute.

„Clătitele de gheaţă”, fenomenul unic în lume

Imagini cu zeci de cercuri de gheață, surprinzător de perfecte, cunoscute și sub denumirea de „clătite de gheață”, au devenit virale pe internet în ultimele săptămâni. Uimitoarele formațiuni au fost identificate pe suprafața unui râu scoțian. A fost prima dată când fenomenul a fost remarcat în regiune.

„Clătitele de gheață” sunt structuri relativ rare. Ele tind să se formeze, de obicei, pe oceane, lacuri și râuri foarte reci, potrivit specialiștilor. Când apa înghețată de la suprafața unui râu este prinsă într-un curent sub formă de spirală sau vârtej, iau naștere astfel de formațiuni.

Până în perioada actuala, în Scoția nu au fost identificate astfel de cercuri de gheață, susțin unele voci. Din cauza temperaturilor foarte scăzute, generate de activitatea ciclonică, apa a răcit semnificativ.

Un val neobișnuit de frig s-a extins în Marea Britanie. Mai multe zone din jurul Rusiei și Groenlandei au fost vizate de variații bruște de temperatură. Timp de șapte zile consecutive, în Scoția, valorile termice s-au menținut pentru perioade îndelungată de timp sub 0 grade Celsius, potrivit BBC.

Unde se găsesc formațiunile ciudate din gheață

Cea mai scăzută temperatură înregistrată în luna decembrie în Scoția a fost de -17,3 grade Celsius. Valoarea termică a fost raportată în Aberdeenshire, potrivit sursei citate. Condițiile meteorologice au conturat cadrul perfect pentru apariția „clătitelor de gheață”. Aceste formațiuni pot să prezinte un diametru cuprins între 20 de cm și chiar doi metri.

Deși, la o primă vedere, par a fi discuri solide, ele pot fi ridicate fără eforturi mari de pe suprafața apei. „Clătitele de gheață” se sparg cu ușurință și sunt foarte alunecoase, astfel încât specialiștii recomandă tuturor curioșilor să fie atenți la siguranța lor și să nu pășească pe discurile de la suprafața apelor.

Citește și: Fenomen meteo misterios în România. A căzut gheață albastră din cer

Fenomenul „clătitelor de gheață” nu a fost remarcat doar în Scoția. Marile Lacuri din America de Nord și oceanele din jurul Antarcticii au atras cercetătorii curioși de apariția fenomenului. În zonele cu pricina, temperaturile scad adesea mult sub 0 grade Celsius. În Marea Britanie, formațiunile sunt mult mai rare, însă, motiv pentru care au atras atenția opiniei publice.