Clasamentul unde România este lider în Europa. Nu există forță mai mare decât țara noastră
Care este clasamentul unde România este lider în Europa. Nu există forță mai mare decât țara noastră. Chiar dacă suntem obișnuiți să ocupăm cele mai rușinoase locuri în diverse topuri, iată că ne putem mândri că România este lider european atunci când vine vorba de producția la porumb boabe și floarea soarelui. Întrebarea multora este dacă poate redeveni România „grânarul Europei”?
România, lider în Europa într-un top care ne face cinste. Redevine țara noastră ce a fost odată?
Statisticile făcute în anul 2021 o arată clar: țara noastră a fost lider european atunci când vine vorba de producția de porumb boabe și de floarea soarelui, reiese din datele furnizate de Institutul Național de Statistică.
În plus, România ocupă primul loc și în ceea ce privește suprafața folosită pentru aceste culturi. Potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică, suprafața cultivată cu porumb boabe anul trecut a fost de 2.493.000 de hectare, în timp ce producția realizată a fost de 14.445.000 tone.
Producția la floarea-soarelui
În ceea ce privește floarea-soarelui, suprafața cultivată s-a ridicat la 1.112.000 hectare, în timp ce producția totală a fost de 2.818.000 de tone.
Ceea ce multora le dă speranța ca România să redevină grânarul Europei, cum era odată, este faptul că este pentru al doilea an la rând când țara noastră obține o astfel de performanță.
Locul 1 și în anul 2020
Datele Institutului Național de Statistică indică clar că România a ocupat primul loc şi în anul 2020, atât atât la producţia de porumb boabe, cu un total de 2,07 milioane de tone, precum şi la suprafaţa cultivată, cu cele 1,22 milioane de hectare. În 2021, suprafața cultivată cu grâu a fost de 2.167.000 hectare, în timp ce producția totală a fost de 10.325.000 tone.
„La porumb boabe și floarea soarelui, România s-a situat pe primul loc, atât la suprafața cultivată cât și la producția realizată. La grâu, România s-a situat pe locul patru la suprafața cultivată și la producția realizată după Franța, Germania și Polonia”, relevă datele Institutului Național de statistică.
Cum stă România la producția de cartofi
În plus, România a stat destul de bine și la producția de cartofi, în 2021. Ne-am situat pe locul șase la suprafața cultivată după Germania, Polonia, Olanda, Franța, Belgia și pe locul opt la producția realizată după Germania, Franța, Polonia, Olanda, Belgia, Danemarca și Spania.
Suprafața cultivată în anul 2021, comparat cu anul 2020, a scăzut la cereale pentru boabe, leguminoase pentru boabe, cartofi, legume, însă a crescut la plante uleioase.
Randamente crescute la principalele culturi
Nu în ultimul rând, s-a înregistrat o creștere a randamentelor la principalele culturi. Suprafața cultivată cu cereale pentru boabe s-a micșorat cu 1,2%, în timp ce producția a crescut cu 49,8%, față de anul precedent, în principal datorită randamentelor la hectar, mai informează INS.