Ciorba de potroace care „scoate veninul din beţivi“. Care este ingredientul ei secret
Ciorba de potroace este un deliciu pe care gospodinele obișnuiesc să-l preare iarna, având la bază zeama de varză murată. Se spune că o porție de ciorbă de potroace te drege după mesele copioase, fiind bună mai ales pentru „bețivi“. Ingredientele de care ai nevoie și modul de preparare, pas cu pas, în rândurile de mai jos ale acestui articol.
Ciorba de potroace care „scoate veninul din bețivi“
Rețeta deliciosului preparat pe care vi-l propunem astăzi o găsim la regretatul gastronom Radu Anton Roman, care nota, în cartea sa, la rețeta ciorbei de potroace, următoarele: „potroacă înseamnă sărătură, nu altceva, o zeamă reparatorie de după «chindiile» cumplite ale Valaho-Balcaniei, care scoate în mod tradiţional veninul din beţivi, mahmureala din naşi şi untul din bucătari“.
Așadar, haideți să descoperim împreună cum se face cea mai bună ciorbă de potroace.
Ingrediente:
- 500 grame de bucăţi de zburătoare de casă, pot să fie de la mai multe feluri de zburătoare;
- 400 grame de măruntaie (fără care ciorba nu are gustul autentic) – pipote, inimă, ficat;
- 2 cepe;
- 400 grame :morcov, păstârnac, ţelină;
- 2 linguri de orez;
- 20 boabe de piper;
- 200 ml smântână
- 2 ouă;
- leuştean;
- un litru zeamă de varză murată (potroacă);
- 4 litri de apă.
Citește și: Greșeala banală pe care o fac gospodinele cu ciorba. Se strică tot gustul
Care este ingredientul ei secret
Mod de preparare:
- Se spală și se lasă la scurs bucățile de zburătoare și măruntaiele lor.
- Se toacă mărunt zarzavaturile.
- Se pun cei 4 litri de apă într-o oală, cu o linguriță de sare rasă, și se adaugă carnea și măruntaiele.
- Se lasă să clocotească bine și se înlătură spuma.
- Se adaugă zarzavaturile și se condimentează cu piper.
- După circa două ore de fiert molcom se pune orezul bine spălat. Două linguri reprezintă cantitatea perfectă, chiar dacă nu pare prea mult.
- Când orezul e gata (10-15 minute), se adaugă zeama de varză murată (potroaca) care sărează, acreşte şi dă adevărata aromă.
- Se mai lasă ciorba la clocotit câteva minute, timp în care se bat gălbenuşurile cu smântână şi cu puțină zeamă din oală.
- Se ia oala de pe foc, se adaugă amestecul de smântână și ou, iar după ce se mai răcorește puțin, se adaugă leușteanul tocat mărunt.
- Se lasă puțin cât să se combine aromele, după care se servește fierbinte, cu o pâine gustoasă și ardei iute.
Sfat: bate gălbenușurile separat, adaugă încet smântâna și omogenizează apoi compoziţia cu ciorba fierbinte ca să se dilueze uniform în zeamă.
Poftă bună!