Ciorbă de burtă, rețeta pentru începători. Ce smântână trebuie să folosești, de fapt
Delicioasa ciorba de burtă este una din cele mai populare mâncăruri românești preferate de gurmanzi. Fundația acestei ciorbe este concentratul de oase de vită foarte bogat în colagen. Legumele îmi pare ca modifică gustul specific al ciorbei de burtă, dar dacă doriți să puneți și legume în ciorbă, nu este nimic greșit în acest lucru. Iată cum se prepară o ciorbă de burtă, rețeta pentru începători.
Ciorbă de burtă, rețeta pentru începători. Cum alegi burta potrivită
Puteți experimenta mai multe variante până găsiți gustul plăcut de dumneavoastră. Oasele potrivite pentru ciorba de burtă sunt oasele de la încheieturi cu măduvă, capetele de oase cu sita aferentă. Ele dau textura lipicioasă și gustul aromat al ciorbei.
Burta de vită sau corect spus, stomacul de vită se găsește în hipermarketuri sau măcelării, proaspătă, proaspăt curățată sau prefiartă congelată. Eu prefer să cumpăr burta de vită proaspătă și curățată, de culoare albă, astfel scap de timpul de curățare, cât și de mirosul specific.
Sfaturi pentru prepararea ciorbei de burtă:
- alegeți burta proaspătă, nu prefiartă, este o diferență notabilă între cele două
- În plus, alegeți burta cu suprafața cât mai netedă, nu cu suprafața tip fagure și să fie cărnoasă
- pentru culoarea gălbuie- portocalie a ciorbei, adăugați morcov ras fin, la finalul preparării ciorbei.
- folosiți smântână lichidă, într-un bol turnați smântâna lichidă peste care adăugați un polonic de ciorbă fierbinte
- Amestecați bine apoi turnați amestecul în oala cu ciorbă, astfel evitați aspectul de brânzit al ciorbei
- nu puneți mujdeiul de usturoi în oala cu ciorbă, decât dacă o veți consuma rapid. Altfel, usturoiul grăbește fermentația reducând perioada de valabilitate a ciorbei.
Rețetă ciorbă de burtă pentru începători
Ingrediente
- 1 kg oase vită
- 2 kg burtă curățată
- 4 lingurițe de sare
- 2 morcovi rași fin
- 3 gălbenușuri
- 400 ml smântâna lichidă
Pentru servit
smântână acră, mujdei de usturoi, oțet, ardei iute și pâine
Mod de preparare ciorbă de burtă
Spală oasele bine și lasă- le în apă rece pentru 30 de minute. Într-o oală mare pune 5l de apă și pune oasele la fiert pentru oră. Spumează de câte ori este nevoie. Strecoară zeama de la oase intr-o altă oală, apa în care au fiert oasele poate conține impurități, așchii de la oase, etc.
Completează cu apă, până la 3,5- 4 litri și adaugă burta tăiată fâșii. Lasă la fiert până fâșiile de burtă devin moi.
Curăță morcovii și dă-i prin răzătoarea fină, apoi pune-i la călit in ulei. Morcovii dau culoare galben- portocalie ciorbei de burtă. După călire, pune morcovii in ciorbă. Adaugă sare si piper după gust, după care stinge focul.
Bate bine cu telul, gălbenușurile cu smântână și puțină zeamă caldă, pentru a nu se brânzi, apoi toarnă mixul in oala cu ciorbă. Obligatoriu, focul să fie stins cu 5 minute înainte pentru a preveni coagularea gălbenușurilor. Ciorba de burtă o poți servi cu mujdei de usturoi sau ardei iute și oțet.
Spor la gătit și poftă bună!