Cine va beneficia neapărat de cele 30 de milioane de pastile cu iod. Alexandru Rafila a făcut anunțul

de: Rosu Ioana
22 03. 2022

Ministrul Sănătății a anunțat că Antibiotice Iaşi a produs deja 30 de milioane de pastile cu iod, urmând ca acestea să ajungă la toate Direcțiile de Sănătate Publică din țară. Ulterior, comprimatele vor fi distribuie către populația beneficiară, însă în acest moment, categoriile cărora le este asigurată cantitatea necesară sunt restrânse.

Cui trebuie administrat prioritar iodul în cazul unui atac nuclear

Amenințările cu arme nucleare venite din partea Rusiei, în contextul izbucnit în Ucraina, au speriat întreaga lume, astfel că, mai multe companii farmaceutice au început să producă comprimate de iod. În urmă cu două săptămâni, românii goliseră rafturile farmaciilor, speriați de un posibil incident nuclear.

La acel moment, ministrul Sănătății a explicat că nu există în stoc o cantitate necesară pentru populație, dar aceasta va fi produsă în viitorul apropiat.
În urmă cu câteva ore, Alexandru Rafila a mulțumit companiei farmaceutice Antibiotice Iași pentru promptitudinea cu care a reacționat solicitărilor populației, reușind să producă în termen scurt 30 de milioane de pastile cu iod.

Ministrul Sănătății a transmis că această cantitate poate asigura necesarul pentru copii și femei gravide, categorii cu nevoi prioritare, iodul nefiind strict necesar pentru toată lumea.

Ce trebuie să știm despre administarea comprimatelor de iod

De asemenea, Ministrul Sănătății a explicat că în cazul unui atac nuclear, iodul se administrează imediat după incident, evitând astfel absorbirea iodului radioactiv. Alexandru Rafila a anunțat că distribuția se va face în funcție de decizia pe Guvernul o va lua în discuțiile cu prefecturile şi cu inspectoratele judeţene pentru situaţii de urgenţă.

„Ele ajung, într-o primă fază, sunt distribuite de producător Antibiotice Iaşi şi le mulţumim pentru efortul pe care l-au făcut întrucât, într-un timp foarte scurt, să producă 30 milioane de comprimate. Ajung la direcţiile de sănătate publică şi căutăm calea cea mai uşoară încât ele să poată să ajungă la populaţia beneficiară. Iodul trebuie administrat într-un timp foarte scurt, în cazul unui incident.

Nu trebuie administrat la toată lumea. Se ia din timp. Insist şi asupra acestui lucru. Este extrem de important, dar dacă va fi nevoie, atunci trebuie să existe, mai ales pentru copii, pentru femeile gravide.

Ne gândim la o formulă care să permită acest lucru. Sigur că Ministerul Sănătăţii nu are capacitatea să facă aşa ceva, iar hotărârea de Guvern care prevede această distribuţie finală se face împreună cu prefecturile şi cu inspectoratele judeţene pentru situaţii de urgenţă”, a afirmat Alexandru Rafila, luni la Parlament.