Cine trebuie să facă gardul dintre vecini și cum se împart cheltuielile pentru reparații. Ce spune legea, de fapt

de: Ioana Bucur
14 03. 2023

Cine trebuie să facă gardul dintre vecini? Cum se împart cheltuielile pentru reparații? Sunt două întrebări ce au stat la baza a numeroase conflicte între români, de ani buni. Cu toate astea, nu este loc de discuții sau dezbateri, răspunsurile de găsesc în Codul Civil. Ce spune legea.

Cine trebuie să facă gardul dintre vecini

Delimitarea proprietăților a fost dintotdeauna motiv de ceartă și animozități între vecini. De multe ori, conflictele iscate au ajuns să fie rezolvate în instanță.

Cine trebuie să facă gardul dintre vecini? Cum se împart cheltuielile pentru reparații? Răspunsurile acestor întrebări sunt reglementate în Codul Civil.

Astfel, potrivit legii, „proprietarii terenurilor învecinate sunt obligaţi să contribuie la grăniţuire prin reconstituirea hotarului şi fixarea semnelor corespunzătoare, suportând, în mod egal, cheltuielile ocazionate de aceasta”.

De cele mai multe ori, grănițuirea – care este descrisă ca o operațiune de delimitare prin semne exterioare a două proprietăți vecine, ce aparțin unor titlulari diferiți – se face pe cale amiabilă între cei doi vecini.

În cazul în care nu se ajunge la o înțelegere între părți, se poate înainta o acțiune în instanță pentru determinarea, printr-o hotărâre judecătorească, limitei dintre cele două proprietăți precum și traseul real al graniței dintre terenuri. Se apelează la această variantă și în cazurile în care nu există o delimitiare clară între proprietăți.

Te-ar putea interesa și: La ce distanță se plantează tuia față de gardul vecinilor. Detaliul care nu este prevăzut în Codul Civil

Cum se împart cheltuielile pentru reparații

Cât despre împărțirea costurilor, lucrurile sunt la fel de clare: cheltuielile sunt suportate de cei doi proprietari. Trebuie precizat că niciunul dintre vecini nu poate ridica un gard al cărui preț să fie greu de suportat de celălalt proprietar, dacă nu a existat un acord.

Pentru ridicarea unui gard este nevoie de obținerea unei autorizații de construcție, iar acesta nu poate avea o înălțime mai mare de doi metri.

Îngrădirea proprietății este un drept, nu o obligație. Cu toate acestea, din prevederile art. 662 alin. (1) C. civ. rezultă că există şi o obligaţie de îngrădire, căreia îi corespunde dreptul proprietarului de a le cere vecinilor să contribuie la construirea unei despărţituri comune.

Cei doi vecini vor contribui apoi la cheltuielile pentru reparații în întreținere a bunului comun, cotizând în mod proporțional cu dreptul fiecăruia asupra acestuia.

Te-ar putea interesa și: Amendă până la 20.000 de lei pentru cei care fac asta în curte. Legea despre care puțini români au habar, sancțiunile sunt drastice