Cine sunt şoferii obligaţi prin lege să poarte ochelari. Iau amenzi mari dacă nu ţin cont de asta
Șoferii trebuie să respecte toate regulile în trafic pentru a nu provoca accidente sau pentru a le preveni. Astfel, cei care nu poartă ochelari de vedere sau lentile de contact vor fi amendați. Cine sunt șoferii obligați să poarte ochelari.
Ce prevede legislația pentru șoferii care poartă ochelari
Cei care vor să obțină permisul de conducere, trebuie să treacă de mai multe teste medicale, inclusiv un examen oftalmologic. Mai mult, în permisul de conducere este specificată necesitatea de a purta ochelari sau lentile de contact pentru anumite persoane, sub diferite coduri:
- 01.01 pentru ochelari
- 01.02 pentru lentile de contact
- 01.06 pentru cei care pot utiliza ambele tipuri
În România, legislația rutieră prevede sancțiuni pentru șoferii care nu respectă cerințele privind purtatul ochelarilor de vedere sau al lentilelor de contact, dacă au această obligație. Aceasta se încadrează în categoria contravențiilor la regimul circulației pe drumurile publice și poate atrage amenzi și puncte de penalizare.
Ce obligații au șoferii cu probleme de vedere
În țara noastră, există mulți șoferi care încalcă legea prin faptul că nu poartă ochelari de corectare a deficiențelor vizuale atunci când conduc. Statisticile arată că 1 din 8 șoferi cărora li se cere să poarte ochelari de vedere, nu respectă asta la volan.
Legislația din țara noastră prevede mai multe obligații în ceea ce privește acuitatea vizuală.
”Persoanele care solicită eliberarea permisului de conducere sau reînnoirea acestuia trebuie să aibă acuitatea vizuală, cu lentile de corecţie, dacă este necesar, de cel puțin 0,8 la ochiul cel mai bun şi de cel puţin 0,1 la celălalt ochi.
Dacă se utilizează lentile de corecţie pentru a obţine valori de 0,8 şi 0,1, acuitatea respectivă (0,8 şi 0,1) trebuie să se obţină fie prin corecţie cu ajutorul ochelarilor de maximum plus 8 dioptrii, fie cu ajutorul lentilelor de contact”, potrivit Ordinului 1162/2010 privind normele fizice obligatorii în vederea obținerii permisului de conducere.
Alte reguli pentru șoferii care poartă ochelari
De asemenea, documentul stabilește că șoferul trebuie să aibă un câmp vizual orizontal de cel puţin 160 de grade la ambii ochi. Iar extensia trebuie să fie de cel puţin 70 de grade la stânga şi la dreapta şi de 30 de grade ascendent şi descendent.
”Nu se emit şi nu se reînnoiesc permise de conducere pentru solicitanții sau conducătorii auto care prezintă probleme în ceea ce privește sensibilitatea la contraste sau care suferă de diplopie”, se mai prevede Ordinul.
În plus, un șofer nu va avea voie să conducă timp de cel puțin șase luni, după o pierdere importantă a vederii la un ochi. După această perioadă, este obligat să facă un examen oftalmologic și doar dacă specialistul îi va da aviz favorabil se va putea urca din nou la volan.
Specialiștii recomandă folosirea de ochelari de condus speciali care pot proteja ochii în timpul condusului – lucru extrem de important pentru siguranța la drum. Reducerea acuității vizuale poate crește șansele de a avea un accident.