Cine sunt românii cu tichete sociale care ar putea primi amenzi de mii de lei. Anunţul făcut de autorităţi

Cine sunt românii cu tichete sociale care ar putea primi amenzi de mii de lei. Anunţul făcut de autorităţi
Boloș anunță amenzi de până la 6.500 de lei

Românii cu tichete sociale care ar putea primi amenzi de mii de lei! Din ce în ce ce mai multe carduri sociale cu vouchere de 250 de lei au fost blocate de autorități. În același timp, ministrul Boloş anunță că se va trece la amendarea posesorilor, cu cel puțin 6.500 de lei. Motivul blocării și al amenzilor este cumpărarea cu aceste vouchere a altor produse decât cele stipulate în ordonața de urgență. Întrebat cine sunt românii cu tichete sociale care ar putea primi amenzi de mii de lei, ministrul a făcut referire la românii săraci care au cumpărat alcool și țigări, în loc de alimente de bază.

Românii cu tichete sociale, extrem de săraci, dau voucherele pe alcool și țigări

Încă din primele zile ale distribuirii cardurilor către cei nevoiași, autoritățile spun că au blocat deja peste 100.000 de carduri. În unele cazuri a fost vorba de utilizarea deficitară a acestora, iar în altele s-a trecut la blocarea cardurilor ca urmare a folosirii acestora la achiziția altor produse, decât cele de bază.

Ministrul Marcel Boloş, spune că în cel de-al doilea caz, beneficiarii cardurilor au cumpărat alcool și țigări. Deși este stipulat în OUG acest aspect, cu toate astea o parte a beneficiarilor au riscat făcând asta. Acum, ca urmare a constatării acestori încălcări, Boloș anunță amenzi de până la 6.500 de lei.

„Nu se poate generaliza folosirea aceasta a cardurilor, doar pentru produse de tutun şi alcool. Ne aşteptam să existe astfel de cazuri, motiv pentru care, în Ordonanţa care a fost aprobată, am şi introdus un capitol de sancţiuni, încât astfel de lucruri să le putem sancţiona.

Încă nu avem o astfel de situaţie, dar fapta este evident de natură contravenţională, se pot aplica amenzile care nu sunt deloc de neglijat pentru că merg până la 40 de puncte de amendă, undeva în jurul a 6.500 de lei, însă, dacă vom vedea că acest fenomen se generalizează, putem introduce şi sancţiuni mai dure. E regretabil că sunt astfel de situaţii”, a spus Boloş,  potrivit Digi24.

Care sunt interdicțiile pentru persoanele care primesc tichetele sociale

Iată ce nu au voie să facă persoanele care beneficiază de tichete sociale:

  • a) utilizarea de către beneficiari a tichetelor sociale în alt scop decât achiziționarea de produse alimentare și mese calde;
  • b) solicitarea de către beneficiari și/sau furnizarea de numerar în schimbul tichetelor sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde sau pentru fracțiuni din acestea;
  • c) refuzul nejustificat al unităților afiliate de a accepta tichete sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde.
  • d) comercializarea tichetelor sociale. Cardurile pot fi folosite doar de către beneficiari. În cazuri excepționale, în care beneficiarul nu se poate deplasa la operatorii economici pentru a folosi voucherele, atunci poate încredința tichetele unei persoane apropiate, dar doar împreună cu actul de identitate.