Cine sunt românii care vor primi a treia doză de vaccin. Medicul Valeriu Gheorghiță tocmai a făcut anunțul

Cine sunt românii care vor primi a treia doză de vaccin. Medicul Valeriu Gheorghiță tocmai a făcut anunțul
Cine sunt românii care vor primi a treia doză de vaccin

Începând cu luna septembrie, unii români ar putea primi a treia doză de vaccin. Ar putea fi imunizați cei mai vulnerabili, adică medicii, bolnavii cronic și vârstnicii. Specialiștii urmează să facă o analiză pe categorii de vârstă. În acest fel, pot determina gradul de imunitate înainte de doza trei.

Românii vor putea primi a treia doză de vaccin

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul Campaniei de Vaccinare, a făcut primul anunț clar în ceea ce privește administrarea unei a treia doză de vaccin anti-COVID. Acesta a precizat că, în septembrie, atunci când primele persoane vaccinate vor avea împlinite 8 luni de la rapel, se va putea administra și a treia doză de vaccin anti-COVID.

Personalul medical și cei din categoriile de risc vor primi a treia doză primii. De asemenea, trebuie precizat faptul că cei care au trecut prin boală și care s-au vaccinat anti-COVD, nu vor avea indicația de a face și a treia doză de vaccin. Mai mult de atât, până în momentul de față nu se știe sigur dacă a treia doză va fi pentru toată populația.

Specialiștii mai precizează că a treia doză împotriva coronavirusului va oferi imunitate și în fața noii variante, varianta Delta. Urmează să fie efectuată o analiză pe diferite categorii de vârsta pentru a vedea gradul de imunitate în cazul în care va fi disponibilă o a treia doză.

O nouă variantă a COVID-19

Varianta Delta este o nouă tulpină extrem de infecțioasă și afectează populația tânără nevaccinată. În jur de 1 din 5 cazuri au fost detectate, potrivit INSP, însă pot fi oriunde până la 1 din 10.

”Este o tulpină extrem de infecțioasă și acest grad mic de vaccinare ne va costa multe vieți în toamnă. Să sperăm însă că nu se va întâmpla așa și imunitatea dobândită natural prin infectare este mai mare decât știm la ora acesta. Cam 1 din 5 cazuri de infectare au fost detectate, susține INSP dar poate fi oriunde de până la 1 din 10.

Problema cea mai mare este că avem o categorie de oameni care vor să se vaccineze în România, nu au nicio ezitare, dar nu o pot face. Sunt persoanele care s-au vaccinat cu Astrazeneca, fie monodoză, fie chiar doză completă și care acum ar avea nevoie de o a treia doză cu Pfizer sau Moderna, pentru a-și face un upgrade la imunitate. Aceștia doresc să își facă rapelul, dar nici măcar nu se discută despre ei”, a declarat Octavian Jurma la Antena 3.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI