Cine sunt românii care vor primi 2.000 de lei în plus la pensie. Ei vor beneficia de recalculare
Vești bune pentru unii pensionari, care de la 1
Cine primește pensii cu 2000 de lei mai mari
Ministerul Muncii aduce vești optimiste pentru pensionarii din România, anunțând o creștere semnificativă a pensiilor începând cu data de 1 septembrie 2024. Noua formulă de calcul aplicată va genera o majorare de 40% a cuantumului pensiilor, iar în unele situații, aceasta va conduce chiar la dublarea sumei primite lunar.
Această schimbare a stârnit un interes considerabil și a generat dezbateri intense pe forumurile destinate pensionarilor, unde aceștia au încercat să anticipeze cu ajutorul formulei de calcul cât vor primi în urma recalculării din 2024.
Conform informațiilor oficiale, rezultatele calculelor au indicat că anumite categorii de pensionari vor înregistra o creștere substanțială, în acest context, beneficiind de o majorare de 2.100 de lei în cazul lor.
Conform exemplului oferit de News.ro, să analizăm situația unui pensionar care, în anul 2017, primea o pensie lunară de 1.222 de lei. Acesta și-a dedicat 18 ani muncii în agricultură, inclusiv în condiții dificile.
La vârsta de 58 de ani, având o perioadă totală de cotizare de 40 de ani, el acumula un punctaj de 40 de puncte, conform documentelor din 2017, inclusiv 5 ani munciți în condiții dificile.
Acum, dacă ținem cont de recalcularea pensiei sale începând cu 1 septembrie 2024, se adaugă 0,5 puncte pentru cei doi ani petrecuți în armată, iar apoi punctele de stabilitate sunt calculate astfel: 5 ani x 0,5 + 5 ani x 0,75 + 5 ani x 1, rezultând un total de 11,75 puncte de stabilitate.
Când intră pensiile majorate
Începând cu luna ianuarie, pensiile majorate vor fi distribuite cu o mică întârziere, conform anunțului făcut de președintele Casei de Pensii, Daniel Baciu, pe o platformă de socializare. Potrivit informațiilor furnizate, procesul de livrare va începe abia din data de 3 ianuarie, dată motivată de faptul că poștașii vor beneficia de două zile libere, respectiv 1 și 2 ianuarie.
Daniel Baciu a explicat că se lucrează intens la procesul automatizat de tipărire a noilor cupoane, motiv pentru care distribuirea pensiilor a fost planificată cu o mică amânare în începutul lunii ianuarie.
Vezi și: Cât cresc pensiile românilor în 2024. Anunțul care îi va bucura pe pensionari: ‘Am găsit soluția’
Este important de menționat că, începând cu 1 ianuarie, toate pensiile vor fi indexate cu 13,8%, inclusiv indemnizațiile sociale de 1.125 de lei. Se face precizarea că pensiile speciale nu vor înregistra creșteri în acest context.
În concluzie, modificările în cuantumul pensiilor vor intra în vigoare în ianuarie, iar distribuția acestora va începe din 3 ianuarie, având în vedere perioada de repaus a poștașilor în primele două zile ale noului an. Pentru că angajații au libere, va întârzia și introducerea sumelor pe card.
„Începând de duminică se tipăresc taloanele de pensii aferente lunii ianuarie 2024 care includ creșterea valorii punctului de pensie de la 1.785 lei la 2.032 lei și creșterea indemnizației sociale de la 1.125 lei la 1.281 lei.
Suntem în grafic datorită eforturilor făcute de către colegii mei de la Casa Națională de Pensii Publice pentru a finaliza acest proces de tipărire, în această săptămână a taloanelor, ca ulterior să fie predate către CN Poșta Română, astfel încât, începând cu data de 3 ianuarie 2024 beneficiarii noștri să primească pensiile majorate.
Vreau să dau asigurări tuturor pensionarilor că există fondurile necesare în bugetul asigurărilor sociale de stat pentru anul 2024 atât pentru majorarea cu 13,8% din ianuarie, cât și pentru recalcularea prevăzută de noua lege a pensiilor pentru luna septembrie.
Vă doresc tuturor sărbători fericite și liniștite!!”, a scris Daniel Baciu pe rețelele de socializare.
Câți bani sunt necesari pentru mărirea pensiilor
După aprobarea bugetelor Ministerului Muncii și al Casei Naționale de Pensii Publice de către comisiile parlamentare de buget-finanțe, ministrul Simona Bucura-Oprescu a declarat că, începând cu 1 ianuarie 2024, vor exista cheltuieli estimate la 125,9 miliarde de lei.
Ulterior, acestea vor crește la 135,9 miliarde de lei. Această creștere adițională în septembrie se va traduce printr-un plus de 10 miliarde de lei, adică 2,5 miliarde de lei lunar.
Te-ar putea interesa și: Ce se întâmplă cu contribuția la Pilonul II de pensii. Ministrul Finanțelor pune capăt zvonurilor
„Vom avea, după 1 ianuarie 2024, o cheltuială de 125,9 miliarde, iar după aceea de 135,9 miliarde, ceea ce înseamnă creştere suplimentară în septembrie de 10 miliarde, adică 2,5 miliarde pe lună. În total este important ca românii să ştie că banii pentru creşterea pensiilor din 2024 sunt prevăzuţi în buget”, a completat Bucura-Oprescu.
Întrebată dacă există bani la buget şi pentru anul 2025, pentru că era necesar de 1,8% din PIB, ea a explicat că românii trebuie să aibă în vedere faptul că, acum, se vorbește despre bugetul pentru anul viitor, nu pentru doi ani distanță.