Cine sunt responsabilii de apariția somnului african din Deltă. E un pericol pentru fauna autohtonă
S-au găsit deținătorii somnului african din Deltă. Specia a fost considerată un pericol pentru fauna autohtonă. Inspectorii au verificat apele. Ce au descoperit specialiștii?
Cine sunt deținătorii somnului african scăpat în Deltă?
Inspectorii Deltei Dunării au mers în control la agenții economici din zona Crișan pentru a verifica modul în care somnul african a ajuns în apele Deltei.
Specialiștii au constatat că pe malul drept al Dunării Vechi sunt prezente patru viviere ce aparțineau complexul turistic Lebăda și în care erau mai multe specii de pești în stare vie, printre care și somnul african.
Agentul economic a achiziționat pe bază de factură o cantitate de 4.000 de kg de somn african pentru consum intern. Din toată cantitatea a utilizat 216 kg, restul de pești rămânând depozitați în stare vie în țarcurile montate în apă.
După scoaterea exemplalelor și cântărire lor s-a constatat o diferență lipsă de 34 de kg. Peștii au scăpat accidental, ulterior rămânând în apele Deltei.
Informare ARBDD
„În urma semnalării prezenţei speciei alohtone de somn african (Clarias gariepinus) în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, respectiv în apropierea localităţii Crişan, în perioada 14-15.07.2021 inspectorii ecologi din cadrul Comisariatelor RBDD au efectuat controale la agenţii economici situaţi pe o rază de aproximativ 10 km în jurul localităţii Crişan, şi anume la cherhanalele SC Minion SRL, SC Miropest SRL, SC Năvodul Norocos SRL şi la complexul turistic Lebăda“
Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD)
Amintim că sturionul face parte dintr-o familie de pești protejată la nivel internațional și nu se mai capturează în apele teritoriale românești încă din anul 2006.
Anul acesta prohibiția a fost prelungită pe o perioadă nedeterminată. Dunărea de Jos este singura zonă din UE care mai deține sturion sălbatic.
Sancțiuni pentru vinovat
Vinovatului i-au fost aplicate sancțiuni pentru contravențiile prevăzute la art. 12 punctele 29 și 37 din Legea nr. 82/1993 în vederea constituirii Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării”, pentru ”organizarea şi desfăşurarea de activităţi economice, de turism şi agrement în zone aparţinând patrimoniului natural al rezervaţiei, fără actele de reglementare emise de Administraţia Rezervaţiei sau cu încălcarea prevederilor acestora”.
De asemenea, se face vinovat și pentru introducerea speciilor de plante și animale fără autorizație. În urma controlului de 9 august s-a constatat că țarcurile din apă erau integral dezafectate.
„Nu e de joacă cu această specie. Practic, mănâncă tot şi vom avea un declin la toate populaţiile de peşti. Dacă mănâncă orice, vă daţi seama ce se va întâmpla cu puii de sturion! Singura soluţie este să-l prinzi şi să-l elimini”
INCDPM