Cine sunt primarii din București. Ce prietenii politice și ce averi au ei

de: Dumitrache Diana
28 09. 2020

Ieri, 27 septembrie, au avut loc alegerile locale iar locuitorii Capitalei şi-au ales primarul general, primarii de sectori şi consilierii. Aşa cum era de aşteptat, toată lumea vrea să ştie cine sunt primarii din Bucureşti şi ce averi au ei!

Cine sunt primarii din Bucureşti şi averile lor

Marea bătălie a alegerilor locale 2020 s-a dat, desigur, în Capitală, iar bucureştenii au ieşit la vot în ciuda pandemiei de coronavirus. 37% dintre locuitorii Bucureştiului au pus ştampila pe buletinele de vot până la ora 21:00, când s-au închis urnele. În urma voturilor, au fost desemnaţi câştigătorii postului de primar pentru fiecare dintre cele şase sectoare. Desigur, cetăţenii doresc acum să afle totul despre cei care îi vor reprezenta în următorii patru ani.

Sectorul 1 – Clotilde Armand (PNL – USR-PLUS)

Clotilde Armand, candidatul USR-PLUS-PNL, i-a luat locul lui Dan Tudorache la Primăria Sectorului 1. Averea noului primar al celui mai bogat sector din Capitală este una considerabilă dacă este să ne luăm după declaraţia de avere pe anul 2019. Aceasta deţine două case şi trei apartamente în Bucureşti, 12 terenuri în România, dar şi în Republica Moldova şi două autoturisme. De asemenea, are o colecţie de bijuterii şi tablouri în valoare de 18.000 de euro, în timp ce în conturi are peste 130.000 de euro.

115.000 de euro sunt în fonduri de pensie privată din România, Franţa şi SUA. Şi asta nu este tot. Acţiunile deţinute în mai multe companii circa 62.000 de lei, dar mai deţine titluri de stat în valoare de 75.000 de euro.

“Am fost primii 20 de ani din viața mea o franțuzoaică. Familia mea, de sute de ani, este din Franța, dintr-o familie cu o reputație foarte bună. M-am dus să studiez în Franța și apoi în SUA. Sunt inginer, de la probabil cea mai prestigioasă universitate din lume, în Massachusetts, și acolo l-am cunoscut pe soțul meu.

Priorităţile mele sunt sănătatea, educaţia şi mediul. Toate primăriile din capitalele europene ştiu că fără investiţii nu te dezvolţi, nu creşti. Noi suntem deja în întârizere şi tot nu investim. Aceste investiţii ar trebui să mănânce o mare parte din bugetul primăriei”, a spus Clotilde Armand.

Cine sunt primarii din București. Ce prietenii politice și ce averi au ei

Sectorul 2 – Radu Mihaiu (PNL – USR-PLUS)

Noul primar al Primăriei sectorului 2 a fost secretar de stat la Ministerul Fondurilor Europene în guvernul Cioloș. În vârstă de 43 de ani, Radu Mihaiu conduce o firmă care dezvoltă aplicaţii digitale. USR i-a fost la început în cariera politică, iar din 2018 este președintele organizației USR Sector 2.

În declaraţia sa de avere, apar două apartamente în Bucureşti şi trei autoturisme, iar din salarii a avut venituri anuale de 80.000 de lei.

„A fost o luptă foarte dificilă. După 20 de ani de Stânga la Sectorul 2 era clar că e nevoie de altceva, de un suflu nou. Sectorul 2 este o primărie bogată, este primăria cu al doilea cel mai mare buget din primăriile de sector. Bugetul de cheltuieli este de 1,3 miliarde de lei. În mod clar, la Sectorul 2 trebuie făcută curățenie și pe stradă și în primărie. E foarte clar că avem nevoie să scoatem de acolo tot felul de grupuri de interese și rețele de șifonat bani. E foarte clar că străzile sunt foarte murdare. Curățenia va fi printre principalele priorități”, a spus acesta.

Sectorul 3 – Robert Negoiță (fost membru PSD, actual Pro România)

Robert Negoiță deţine 30 de terenuri agricole şi intravilane, precum şi patru case şi 23 de apartamente. De asemenea, are datorii de peste 30 de milioane lei către bănci, alte primării sau companii private. Veniturile sale anuale, potrivit declaraţiei de avere, au fost de 64.600 de lei din salariul de primar şi 4,3 milioane de lei din executări silite. Acțiunile majoritare ale lui Negoiță la parcul acvatic din Otopeni, Magic Water Park, și la firma de imobiliare Domus Stil Real Estate Solutions, au fost evaluate la 52 de milioane de lei.

„Prietenia” cu PSD a lui Negoiţă s-a destrămat în momentul în care acesta a criticat aspru numire lui Niculae Bădălău în conducerea Curţii de Conturi.

Cine sunt primarii din București. Ce prietenii politice și ce averi au ei

“Pe scurt, în plină pandemie, cu recesiunea și criză economică la ușa țării, parlamentarii și-au făcut timp pentru a mai pune la cale un șmen politic incredibil pentru anul 2020: numirea locotenentului Dragnist, Bădălau, în poziția de vicepreședinte al Curții de Conturi, direcția de Audit.

O mârșăvie politică premeditată, adică, într-o lume normală, un lucru cu atât mai grav. Asta dacă ne gândim la faptul că acest personaj, pe care-l consideram uitat și dispărut, a modificat legea de funcționare a acestei instituții vitale a Statului Român, atenție, special pentru a putea el să ocupe această funcție. Iar pohta ce a pohtit… i s a îndeplinit cu concursul parlamentarilor…

Ce ne spune nouă, celor care credeam că aceste vremuri au apus, această realitate tristă? În primul rând că în PSD-ul post Dragnea aerul a rămas aproape la fel de irespirabil, tranzacționarea funcțiilor publice mergând în continuare de minune, chiar și de pe băncile opoziției. Ne mai spune că un individ ca Bădălau poate modifica legi în Parlamentul României!!!, pentru ca, în final, să poată beneficia de ele”, a spus politicianul.

Din acest motiv, primarul Sectorului 3 a decis să candideze, de data aceasta, din partea Pro România, partid condus de Victor Ponta.

Sectorul 4 – Daniel Băluţă (PSD)

Candidatul PSD pentru primăria Sectorului 4 deţine două terenuri, o casă, un apartament, un autoturism, precum şi bijuterii şi tablouri în valoare de 15.000 de euro. În plus, are două depozite bancare de 20.000 de euro şi 20.000 de dolari şi un împrumut contractat de 80.000 de lei.

“Eu, de exemplu, în 2016 deveneam primarul celui mai sărac sector din Bucureşti, dar, astăzi, după 4 ani de mandat, pot să afirm, atât în faţa dumneavoastră, cât şi a locuitorilor sectorului 4, că da, se poate!  Se poate să ne ducem copiii la şcoli şi grădiniţe sigure, în parcuri îngrijite. Se poate să avem blocuri şi străzi reabilitate, pieţe moderne, în care producătorii români să-şi poată vinde marfa. Se poate să construim spitale noi şi artere de circulaţie moderne. Tot ce am realizat, împreună cu echipa mea, în aceşti 4 ani în Sectorul 4, a arătat că dacă vrei, se poate.

Sunt nerăbdător să văd finalizate lucrările de construcţie a celui mai mare spital universitar de stomatologie din România, Centrul Medical Multifuncţinal,  primul din ţara noastră construit în ultimii 50 de ani, ridicat prin cooperarea dintre Primăria Sectorului 4 şi Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila”, printr-o investiţie publică de peste 40 milioane lei. Am construit prima unitate de pompieri ridicată în ultimii 30 de ani în Bucureşti”, a declarat Daniel Băluţă.

Cine sunt primarii din București. Ce prietenii politice și ce averi au ei

Sectorul 5 – Cristian Popescu Piedone (Partidul Puterii Umaniste)

Deşi în decembrie 2019 a fost condamnat la 8 ani şi 6 luni închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv, acesta a candidat din partea formațiunii fondate de Dan Voiculescu – Partidul Puterii Umaniste (social-liberal) pentru a deveni primarul Sectorului 5. Fostul primar al Sectorului 4 a obținut 27,25% din voturi, câştigând astfel cursa politică.

”Judecata poporului a decis! Dragi prieteni, adevărul a învins! Dreptatea a învins! Noi am învins! Împreună! În timp ce restul candidaților au avut în spate partide care au investit sume uriașe în campaniile electorale, eu v-am avut pe voi, locuitorii Sectorului 5! Cel mai important aliat! Singurul aliat care contează! Pentru voi m-am înscris în această cursă, pentru copiii voștri și pentru sectorul acesta care merită să iasă la lumină! Copiii din Sectorul 5 merită să crească frumos și în siguranță! Seniorii din Sectorul 5 merită să trăiască decent după o viață de muncă! Voi toți meritați să fiți tratați cu respect!”.

Conform declaraţiei de avere, Piedone deţine cinci maşini de epocă: un Oldsmobile din 1959 (model ce se poate cumpăra cu peturi între 25.000 şi 60.000 de euro pe piaţa second-hand), trei modele de Cadillac, din 1968, 1973 şi 1974 (ce pot fi achiziţionate cu 2.500-35.000 de euro, în funcţie de starea maşinii), dar şi un Mercedes din 1966 (7.000-50.000 de euro).

Sectorul 6 – Ciprian Ciucu (PNL – USR-PLUS)

Până la aceste alegeri, Ciprian Ciucu a fost consilier general al Municipiului București, venit de pe listele PNL. A activat în această funcție timp de 3 ani, iar în 2019 a demisionat pentru a deveni președintele Agenției Naționale a Funcționarilor Publici.

Cine sunt primarii din București. Ce prietenii politice și ce averi au ei

Printre multele promisiuni făcute locuitorilor Sectorului 6 din Capitala se numără cele 20.000 de locuri de parcare. Acesta a mai vorbit de amenajarea a 4 parcuri de cel puțin 8.000 de metri pătrați.

”În mandatul meu, Primăria Sectorului 6 va deveni un partener onest și credibil al celor care investesc și creează locuri de muncă în comunitatea noastră. Problemele marilor companii diferă de cele ale micilor întreprinzători. Marile companii au în special probleme legate de accesul la utilități, accesibilitate/ tranzit și lipsa locurilor de parcare, subiecte tratate la alte capitole ale acestui program”.

În ceea ce priveşte averea, acesta deţine două terenuri şi două apartamente în Bucureşti. Are depozite în bancă în valoare de 55.000 de euro, dar şi datorii de 46.000 de euro. Veniturile anuale înregistrate sunt 67.000 de lei din cercetare şi consultanţă.