Cine sunt, de fapt, românii cu o singură zi lucrată care vor primi aceeaşi pensie ca cei care au contribuit zeci de ani. Detaliul din lege de care nu ştiaţi
Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii, a clarificat situația pensionarilor români care au lucrat doar o singură zi. Aceștia beneficiază de aceeași indemnizație minimă socială ca și cei care au contribuit ani de zile la bugetul asigurărilor sociale, iar acum au o pensie mică. Care este motivul?
Românii cu o singură zi lucrată au pensie ca cei cu mulți ani de muncă la activ
Ministrul a subliniat că acești români, chiar dacă au o singură zi de contribuție la sistemul public de pensii, intră în categoria pensionarilor încadrați în invaliditate, în cazul în care au suferit un accident de muncă și au pierdut capacitatea de muncă din prima zi în câmpul muncii.
Această explicație vine în contextul preocupărilor și întrebărilor legate de situația celor care au muncit doar o zi și care primesc indemnizații minime sociale, similar din punct d evedere financiar cu românii cu pensii mici, care au muncit ani de zile.
Simona Bucura Oprescu a subliniat motivul includerii acestora în sistemul public de pensii, chiar dacă au o perioadă de contribuție scurtă, făcând astfel distincția între acești pensionari și cei care nu au nicio contribuție la sistem, respectiv, nu au avut intenția să lucreze vreodată.
„Este foarte interesant să privim împreună situația celor din indemnizația minimă socială. Printre cei care care astăzi primesc 1.125 de lei, iar de la 1 ianuarie vor primi 1281 de lei (atât va fi pensia minimă), sunt români care au contribuit la bugetul de asigurări sociale de stat o singură zi.
Au avut un accident de muncă din cauza căruia și-au pierdut capacitatea de muncă și au intrat în sistemul public de pensii doar cu o zi de contributivitate, dar cu indemnizația minimă socială, fiindcă au devenit pensionari încadrați în invaliditate”, a explicat Ministrul Muncii la DCNews.
Ce se întâmplă cu persoanele care au cotizat la sistemul de pensi zeci de ani?
Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a adus în atenție o situație paradoxală privind indemnizația minimă socială în cazul unor români cu stagiul complet de cotizare.
Potrivit declarațiilor sale la DCNews, există cazuri în care românii au contribuit la bugetul asigurărilor sociale de stat timp de 35 de ani, acoperind astfel stagiul complet de cotizare, dar au avut salariul minim pe economie pe toată această perioadă.
Acești pensionari, deși au stagiul complet, primesc indemnizația minimă socială, asemeni persoanelor încadrați cu grad de invaliditate.
”Și tot în indemnizația minimă socială avem români care au contribuit la bugetul asigurărilor sociale de stat timp de 35 de ani – adică stagiul complet de cotizare, dar care timp de 35 de ani au fost pe salariul minim pe economie”, a adăugat Ministrul Muncii la DCNews.
CITEȘTE ȘI: Românii care se pot pensiona în 2024. Ce schimbări există în noua lege a pensiilor