Cine sunt, de fapt, cei opt bărbați care au dus sicriul cu trupul lui ÎPS Pimen. Mărturie cutremurătoare
„Să fiu înmormântat în Bucovina, pentru că aici mi-am trăit cei mai frumoși ani”, spunea Înaltpreasfințitul Pimen, înainte să se stingă. Dorința sa a fost lege, iar vineri a fost condus pe ultimul drum. Sute de oameni au participat la slujba de înmormântare. Printre ei, opt bărbați, îmbrăcați în costume de protecție, au purtat pe umeri sicriul acestuia până la locul de veci. Prezența lor a creat confuzie.
Opt bărbați au dus sicriul cu trupul lui ÎPS Pimen. Mărturia unuia dintre ei
ÎPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a fost adus de la Suceava la București cu un elicopter SMURD, pe 20 aprilie. Era în stare gravă, infectat cu COVID-19, fiind internat la Institutul ”Matei Balș”. În seara zilei de 1 mai, Sfinția Sa a fost intubat, după ce starea sa s-a agravat și a suferit complicații pulmonare. Medicii au încercat să-l vindece cu diferite scheme de tratament, în care a fost și Remdesivirul, un tratament care a dat rezultate în cazul mai multor pacienți din SUA. ÎPS Pimen ar fi primit și mai multe doze de plasmă prelevată de la pacienți vindecați de COVID-19. Și-a găsit liniștea vineri, 20 mai, la 90 de ani.
Ceremonia, la care a participat și prințul Nicolae al României, a fost oficiată de ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, locțiitor de Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, și PS Damaschin Dorneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, împreună cu un sobor de preoți.
Opt bărbați, îmbrăcați în costume de protecție, au dus sicriul cu trupul neînsuflețit al Sfinței Sale către locul de veci. Toți cei care au participat la înmormântare au crezut că este vorba despre opt militari de la Regimentul 30 de Gardă Mihai Viteazul, din București. De fapt, au fost șase preoți și doi angajați de la o firmă de pompe funebre.
„Simțeam o stare de mângâiere”
„Dumnezeu a îngăduit sa fiu aproape de IPS Pimen, ierarhul iubit al Bucovinei pe ultimul său drum! Dumnezeu sa-L odihnească în pace cu drepții!! Am avut sufletele pline de bucurie pentru că am fost alături de IPS Părinte Pimen până la capătul drumului și, parcă, deși povara aceasta a părut grea pentru unii din pricina căldurii adunate în interiorul acelor combinezoane destul de incomode, mărturisesc că simțeam o stare de mângâiere.
Aveam un sentiment de împlinire pentru că noi, preoții, am fost cei aleși să trăim acest moment istoric, făcând ascultare cu mare bucurie de IPS Părinte Teofan și de PS Părinte Damaschin, care au rânduit acest lucru. Am simțit că purtăm pe umerii noștri, parcă, toată Bucovina”, a precizat părintele Bogdan Cojoleancă, unul dintre cei care a purtat sicriul pe umeri.
Potrivit evz.ro, ceilalți cinci preoți sunt preotul Nicolae Cârdei (Parohia Arbore), preotul Constantin Bobu (Parohia Ipotești), preotul Adrian Isache (Parohia Salcea), preotul Ștefan Mihalcea (Parohia Sasca Nouă) și preotul Mihai Cobziuc (Parohia Dărmănești).