Cine sunt cele două doctorițe arestate de la Spitalul Sf. Pantelimon. Numele și vârsta lor s-au aflat, una dintre ele are porecla ”Doamna cu coasa”
Continuă ancheta în cazul morților suspecte de la Spitalul Sf. Pantelimon din București. Managerul unității și-a dat demisia vineri, iar între timp ies la iveală detalii din anchetă. Ambele doctorițe reținute de procurori sunt tinere, iar una dintre ele s-a ales cu porecla ”doamna cu coasa”.
Detalii despre doctorițele de la Sf. Pantelimon care au fost arestate
Procurorii care se ocupă de ancheta de Spitalul Sf. Pantelimon descriu comportamentul cadrelor medicale arestate drept ”inuman” la adresa pacienților. Joi, două doctorițe de la ATI au fost arestate preventiv, după ce un pacient de 54 de ani a murit, iar familia a acuzat cadrele medicale că i-ar fi redus intenționat doza de noradrenalină.
Anchetatorii susțin că cele două doctorițe au acționat ”cu sânge rece”, iar aceste sunt acuzate de omor cu premeditare. Una dintre ele are doar 33 de ani, iar cealaltă 37. Cea mai tânără dintre ele a fost numită de procurori ”doamna cu coasa”, pentru că așa i se spunea și pe secție. Cele două se numesc Mirela Păiuș și Maria Miron și ambele au specializarea medic specialist anestezie terapie intensivă.
”Medicul MM, poreclită la nivelul secţiei ‘Doamna cu coasa’, începând cu lunile octombrie – noiembrie 2023, a demarat un mecanism de eficientizare a activității Secției de ATI prin reducerea dozei de noradrenalină, substanță vitală pentru supraviețuirea unora dintre pacienții aflați la ATI care se aflau într-o stare gravă de sănătate și cu privire la care aceasta, în mod discreționar, arbitrar și inuman, aprecia că nu mai au șanse de supraviețuire. Scopul scăderii dozei de noradrenalină era unul absolut inuman, provocarea decesului persoanelor pentru eliberarea paturilor de la ATI”, se arată în referatul cu propunerea de arestare, elaborat de Parchet.
”Inculpatele au acționat cu sânge rece”
Procurorii mai susțin că cele două doctorițe arestate au acționat deliberat, cu premeditare și că au forțat și alte persoane să participe la acțiunile prin care scădeau doza de tratament a unora dintre pacienți. Este vorba despre asistenții medicali care administrau tratamentul, în dozele indicate de cele două inculpate.
”În acest caz, spre deosebire de alte cazuri de omor, trebuie să avem în vedere faptul că inculpatele nu au acționat pe fondul unei stări emoționale, ci au acționat cu ‘sânge rece’, fără vreo urmă de regret sau de căință și în plus, au pus și alte persoane, în special asistenții medicali, în situația dezumanizantă de a participa la suprimarea vieții unei persoane”, mai arată procurorii.
Autoritățile s-au sesizat în urma plângerii făcute de familia bărbatului de 54 de ani, dar și în urma morții a 17 pacienți de la acest spital, în doar 4 zile. Unii asistenți încercau să salveze pacienții și le dădeau doza corectă de tratament, în ciuda indicațiilor celor două doctorițe. De altfel, bărbatul de 54 de ani a fost salvat o dată așa, însă a doua oară nu s-a mai putut face nimic pentru el.