Cine primeşte cardul pentru alimente în 2024 şi cum se va acorda. Tot ce trebuie să ştie românii
Vești bune pentru români! Aceștia vor primi vouchere pentru alimente și în 2024, după ce s-au bucurat de acest sprijin până luna aceasta. Cum se va acorda acest ajutor și ce persoane sunt eligibile. Când va fi, însă, redusă drastic suma de 250 de lei.
Românii primesc carduri de alimente și în 2024
Cardurile destinate produselor alimentare și meselor calde în cadrul Programului „Sprijin pentru România” sunt dedicate categoriilor sociale vulnerabile. Tichetele sociale pentru alimente au fost alimentate cu suma de 250 de lei la fiecare două luni, pe tot parcursul anului 2023.
Ultima tranșă a intrat deja pe cardurile românilor, cae se vor bucura de bani în „luna cadourilor”. Astfel, vor putea face cumpărături de Crăciun cu ajutorul acestor tichete, care pot fi folosite exclusiv pentru mâncare.
Guvernul va continua să acorde, și în anul 2024, ajutor social pentru alimente și mese calde, în valoare de 250 de lei la fiecare două luni. Ministrul Adrian Câciu a dezvăluit că acest sprijin va rezista, de fapt, până în 2027.
„Cu siguranță va continua programul privind voucherele de alimente, cele de 250 de lei, cu aceeași periodicitate, la două luni acordate, și va continua și programul privind pachetele alimentare pentru persoanele vulnerabile, un program care, la fel, se încheia în anul 2023, cu noua finanțare din programul Persoane defavorizate 2021-2027″, a explicat ministrul Adrian Câciu.
Surse guvernamentale au comunicat că plafonul veniturilor pentru persoanele care beneficiază de aceste ajutoare va fi crescut la 2.000 de lei. În prezent, acest plafon este stabilit la 1.700 de lei.
Cine primește carduri de alimente
Persoanele care beneficiază de acest card sunt cele ce au o situație financiară defavorizată. Dacă îndepliniți criteriile de eligibilitate stabilite de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS), cardul va fi livrat direct către dumneavoastră de către angajații Poștei Române, fără a fi necesar să inițiați personal vreo procedură.
Te-ar putea interesa și: Ce se întâmplă cu cardurile sociale în 2024. Anunț important pentru toți beneficiarii
În situația în care sunteți eligibil, dar până la sfârșitul perioadei de alocare a primei tranșe nu ați primit încă cardul, este indicat să vă adresați celui mai apropiat oficiu poștal, unde vi se vor oferi indicații suplimentare.
Iată care sunt categoriile de români ce vor beneficia de acest ajutor din partea statului din două în două luni:
- pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare sunt mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranșele din anul 2023;
- persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranșele din anul 2023;
- familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 lei pentru tranșele din anul 2023;
- familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 lei pentru tranșele din anul 2023;
- familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social;
- persoanele fără adăpost, așa cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.
Valoarea ajutorului scade din 2025
Asistența financiară este susținută atât din bugetul de stat, cât și din fonduri europene nerambursabile, prin intermediul Programului Operațional Incluziune și Demnitate Socială (POIDS) și al Programului Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate (POAD).
Acest proiect va rezista pentru următorii patru ani, dar valoarea acestor carduri va scădea considerabil. În 2024, românii vor primi tot 250 de lei o dată la două luni, dar din 2025, vor mai intra pe carduri doar 125 de lei, adică jumătate din sumă.
Află și: Atenție, cardurile sociale expiră! Până când sunt valabile, poți să rămâi fără bani
De la lansarea programului și până în prezent, s-au acordat beneficiarilor încă 8 tranșe corespunzătoare ajutoarelor în valoare de 250 de lei fiecare. La fel de bine vor merge lucrurile și în 2024, când vor urma alte 6 tranșe.
Sumele disponibile pe card sunt valabile 12 luni de la data încărcării lor, ceea ce înseamnă că ai la dispoziție un an să le folosești. Poți cumpăra doar produse alimentare și, în caz contrar, cardul riscă să fie blocat, mai ales pentru alcool și tutun.
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), în calitate de beneficiar al finanțării nerambursabile destinată cheltuielilor ce urmează să fie decontate din fonduri europene nerambursabile, va superviza implementarea măsurilor de sprijin.
MIPE va gestiona, de asemenea, contractarea serviciilor necesare pentru emiterea suportului electronic de către unitățile emitente, achiziționarea de produse alimentare și livrarea acestora, respectând legislația în vigoare privind achizițiile publice.
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene va încheia o convenție cu Compania Națională „Poșta Română“- S.A. pentru etichetarea, colectarea și distribuția tichetelor sociale pe suport electronic destinate produselor alimentare și meselor calde.
Mecanismul de implementare a măsurilor de sprijin, regulile de acordare, modalitatea și frecvența acestor măsuri, precum și instituțiile responsabile, vor fi stabilite prin hotărâre de Guvern în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a Ordonanței de Urgență, adică până la data de 14 februarie 2024.