04 aug. 2021 | 15:10

Cine poate primi 2.000 de lei ajutor, timp de 3 luni. Ce condiții trebuie să îndeplinească această categorie

News
Cine poate primi 2.000 de lei ajutor, timp de 3 luni. Ce condiții trebuie să îndeplinească această categorie
Tichete sociale în valoare de 2.000 de lei din partea UE

La nivelul Uniunii Europene există un proiect care ar putea veni în ajutorul unei categorii sociale din România. Conform proiectului această categorie ar putea primi tichete sociale în valoare de 2.000 de lei. În schimbul acestor tichete persoanele incluse în proiect trebuie să îndeplinească anumite condiții.

Tichete electronice pentru incluziune socială

Uniunea Europeană a demarat un studiu care oferă dovezi aprofundate cu privire la funcționarea sistemelor de e-voucher existente în statele membre ale UE. În același timp face o analiză a fezabilității sprijinului acordat de astfel de scheme de ajutor social.

În acest proiect au fost făcute șase studii de caz în Belgia, Franța, Italia, Lituania și Spania. În cadrul studiilor sunt accentuate modurile în care aceste tichete sociale au sprijinit livrarea de alimente și materiale de bază și asistență nematerială celor mai defavorizați din întreaga Europă.

Pe de altă parte studiul s-a concentrat și pe categoriile persoanelor cu dizabilități, și în special a mamelor singure și fără un venit stabil, dar care primesc ajutoare sociale din partea statelor.

Plecând de la aceste studii și rezultatele sale, oficialii UE au decis dezvoltarea de noi astfel de proiecte sociale. Pe baza acestor proiecte și a studiilor de caz, pot fi acordate sume substanțiale statelor europene pentru ajutorarea anumitor clase sociale defavorizate.

Tichete sociale în valoare de 2.000 de lei din partea UE

Plecând de la acest proiect România este pe cale să dezvolte proiecte sociale de ajutor pentru anumite categorii sociale aflate în dificultate, în special familiile monoparentale, în cazul de față mamele singure.

Numai că vor exista anumite condiții de intrare în aceste proiecte, fără de care banii nu vor putea fi alocați. În aceste zile se discută despre un proiect finanțat de Uniunea Europeană ce vizează o anumită categorie socială. Este vorba de mamele singure cu bebeluși, dar care vor trebui să îndeplinească anumite condiții.

Proiectul, spun surse, s-ar adresa mamelor incluse în categoria persoanelor cu dizabilități, mamele cu o situație socială precară, lipsa unei locuințe și mamele care sunt victime ale violenței în familie. În aceeași categorie sunt incluse și mamele care primesc ajutorul social minim garanta din partea primăriilor.

Inițiatorii proiectului spun că s-a ajuns la această sumă, de 2.000 de lei, luându-se în calcul primele trei luni de viață ale micuților.

Deocamdată este în stadiul de proiect, nestabilindu-se nimic concret. Rămâne de urmărit care vor fi, în cele din urmă, condițiile și forma legală prin care se va putea trece concret la implementarea proiectului.