Cine plătește amendă de viteză când conduci o maşină împrumutată. Proprietarul e bun de plată?
Conform reglementărilor din Codul Rutier, când vorbim de sancțiunile acordate șoferilor care conduc mașini împrumutate, mulți s-au întrebat cine plătește amendă de viteză când conduci o maşină împrumutată, spre exemplu. Citește mai departe și află ce spune legea și dacă proprietarul e bun de plată.
Codul Rutier precizează cine răspunde când conduci o maşină împrumutată
Legislația în vigoare românească, și nu numai, prevede cazurile clare în care fie șoerul, fie proprietarul mașinii, și chiar amândoi, sunt pasibili de pedepse, atunci când vorbim de sancțiunile acordate de poliția rutieră pentru cei care conduc o maşină împrumutată.
Spre exemplu, dacă proprietarul dă pe mâna unei alte persoane mașina, iar acesta este prins la volan fără a avea permis, atunci polițiștii pot face dosar penal pe numele ambelor persoane. O altă variantă în care ambii sunt sancționați, este când cel care conduce mașina împrumutată se constată că are permisul suspendat, anulat, expirat, sau permisul nu îi este recunoscut de legislația românească.
Proprietarul este responsabil în această situație
Iar a treia situație în cre atât proprietarul, cât și șoferul prins la volan, răspund, este când cel din urmă este depistat ca fiind sub consum de alcool cu o concentrație mai mare de 0.80 gr/l de alcool în sânge, sau substanțe psihoactive (droguri). Dar, deși se știu toate aceste aspecte, mulți s-au întrebat cine plătește amendă de viteză când conduci o maşină împrumutată? Citește mai departe și afă răspunsul.
Cine plătește amendă de viteză când conduci o maşină împrumutată?
După cum bine se știe, de obicei, asigurarea auto urmărește mașina, nu șoferul. De aceea, proprietarul vehiculului este responsabil pentru orice daune aduse mașinii dacă o împrumută și prietenul său are un accident. Cu toate acestea, o amendă pentru depășirea vitezei sau o altă încălcare este îndreptată împotriva șoferului, nu a mașinii.
Așa cum spuneam anterior, legea pedepsește ambele persoane, proprietarul și șoferul, atunci când ne referim la situația în care cel care conduce mașina împrumutată este sub influența alcoolului saua a drogurilor, Codul Rutier precizând „cu aceeași pedeapsă se sancționează și persoana care încredințează un vehicul”.
Dar, dacă vorbim doar de o amendă pentru depășirea vitezei de circulație, în acest caz șoferul care a încălcat regula va fi amendat, nu și proprietarul, acesta primind acasă notificare din partea poliției, iar în termen de 5 zile va avea obligația să precizeze organelor de control cine se afla la volanul mașinii când s-a emis amenda de încălcare a vitezei. Pe de altă parte, proprietarul va putea fi tras la răspundere în cazul în care mașina împrumutată nu are rovinieta valabilă.