Cine o va înlocui pe Viorica Dăncilă. Variantele cu numele celor care ar putea fi numiți pentru funcția de prim-ministru
Moțiunea de cenzură a fost adoptată în Parlament, joi, cu 238 de voturi pentru și 4 voturi împotrivă. Viorica Dăncilă și-a pierdut postul de premier al României, iar în perioada următoare partidele politice se vor consulta în vederea propunerii unui nou prim-ministru. Ludovic Orban a anunțat că ar putea fi chiar el una dintre propuneri, în timp ce Victor Ponta a declarat că are trei propuneri și este dispus să discute cu PSD în cazul în care Dăncilă nu va mai conduce formațiunea politică.
Viorica Dăncilă nu mai e premierul României. Liderii partidelor politice au deja propuneri pentru funcția de prim-ministru
„Orice declarație legată de ceea ce se va întâmpla de acum înainte o vom face după reuniunea BPN. Se știe foarte bine că în cazul în care vom fi chemați să formăm Guvernul, persoana desemnată să fie premier sunt eu, Ludovic Orban”, a declarat liderul PNL după ce moțiunea de cenzură a fost adoptată în Parlament.
Victor Ponta a anunțat și el că își menține oferta de dinainte de moțiune și este dispus să discute cu PSD despre o posibilă alianță, însă doar în cazul în care Viorica Dăncilă nu va mai conduce partidul. Liderul Pro România a precizat că are trei propuneri pentru postul de premier, dar nu le-a menționat numele.
„Cred că ar trebui să ne așezăm la masă, acum că doamna Dăncilă e istorie și să susținem un canidat comun și la prezidențiale. Doamna Dăncilă și domnul Dragnea și-au bătut joc de ideile bune. Noi ne-am pregătit proiectele cele mai bune pentru România. M-am pregătit cu trei propuneri de premieri și că mergem să discutăm cu Iohannis. Cei de la PSD nu erau foarte dornici. Acum am plin telefonul de mesaje de la ei. Cu doamna Dăncilă nu pot să mă așez la masă să discut”, a declarat Victor Ponta.
Dacian Cioloș a postat un mesaj pe rețelele de socializare în care a precizat că demiterea Guvernului PSD este primul pas pentru organizarea alegerilor anticipate.
„După aproape trei ani și trei guverne haotice, incompetente și iresponsabile, PSD a pierdut puterea și s-a prăbușit, astăzi, în Parlament. Târziu, după ce au făcut praf legile justiției, finanțele țării, după ce au mințit și au furat. Trecerea moțiunii de cenzură este doar primul pas pentru organizarea de alegeri anticipate parlamentare, nu o ocazie de a prelua guvernarea fără legitimitate prin jocuri de culise netransparente. Este nevoie de o nouă majoritate în Parlament și de un guvern responsabil care să se apuce de reconstruirea țării, de reformele constituționale necesare și de redarea încrederii că guvernanții trebuie să lucreze pentru oameni, nu pentru găști de partid”, a scris Cioloș pe Facebook.