Cine nu va primi concediu plătit în caz de covid-19. Vești proaste pentru milioane de români

Cine nu va primi concediu plătit în caz de covid-19. Vești proaste pentru milioane de români
Lipsa de noi reglementări pune în dificultate părinții vaccinați

Actuala criză generată de pandemie pune într-o situație delicată, atât angajații, cât și angajatorii, pe fondul unei lipse concrete de reglementări. În cazul de față este vorba de părinții vaccinați cu copii mai mari de 7 ani, în situația în care minorul este infectat și necesită carantinarea.

Lipsa de noi reglementări pune în dificultate părinții vaccinați

Anul trecut, odată declanșată pandemia, autoritățile implementau unele reglementări menite să-i ajute pe părinți în cazul unei posibile infectări și, ulterior, carantinări la domiciliu a minorilor. Conform acelor reglementări, părinții nevoiți să rămână acasă cu cei mici erau plătiți de angajatori prin concediul de carantină.

În acest moment, având în vedere și apariția vaccinurilor, se pare că situația s-a schimbat, spun medicii de familie, în sensul că există o lispă a reglementărilor pentru părinții vaccinați ai căror copii, mai mari de 7 ani, și posibil infectați și carantinați. Conform acestora nu vor putea benefica de concediu plătit. Stuația a fost adusă la cunoștința opiniei publice de Gindrovel Dumitra, președintele Grupului de Vaccinologie din Societatea Națională a Medicilor de Familie, care declară:

„Vorbim despre părinții copiilor confirmați pozitiv și care au vârstă mai mare de 7 ani, care, dacă sunt vaccinați, nu vor intra în izolare. Avem o schimbare de paradigmă, în sensul că, contacții persoanelor confirmate pozitiv, conform legislației anterioare, trebuiau să intre în carantină și beneficiau de concediu de carantină.

După modificările metodologice, aceste persoane care sunt vaccinate nu vor intra în carantină. În această situație, un copil care se infectează și se îmbolnăvește, va fi izolat la domiciliu, iar părinții nu vor fi carantinați.”

Părinții nu vor fi plătiți pentru perioada de concediu

Situația este una dramatică, având în vedere numărul de infectări, acum relativ mic, al minorilor mai mari de 7 ani. Conform celor declarate de Gindrovel Dumitra, părinții vacinați aflați într-o astfel de siutație vor fi nevoiți să meargă la muncă, iar copii infectați și carantinați să rămână, propriu-zis, singuri acasă.

Situația nu poate fi reglementată acum de guvern, având în vedere că nu are putere legislativă, ci doar printr-o lege dată în Parlament, dar cum situația este evolutivă de la o zi la alta și procesul de legiferare parlamentar este unul greoi, lucrurile ar putea degenera mult mai rapid decât se anticipa.

„Pentru noi, medicii de familie, singura soluție pentru a da concediu medical acestor părinți pentru a sta acasă cu copilul se limitează la copiii cu vârstă mai mică de 7 ani, situație în care vor putea beneficia de concediu pentru creșterea copilului bolnav până la 7 ani sau a copilului cu handicap dacă are sub 18 ani.

În situația copiilor cu vârstă mai mare de 7 ani și n-au certificat de handicap, copiii sau părinții nu vor beneficia de certificat medical dacă sunt vaccinați.”, a mai declarat Gindrovel Dumitra.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI