Cine nu se mai poate vaccina anti-covid-19, de fapt. Vești proaste pentru milioane de români

Cine nu se mai poate vaccina anti-covid-19, de fapt. Vești proaste pentru milioane de români
Cine nu se poate vaccina anti-Covid în această perioadă Sursă foto: Inquam Photos / Cornel Putan

Vești triste pentru milioane de români care sperau că se vor putea programa să facă vaccinul anti-Covid-19 în această perioadă. Din păcate, persoanele cu vârsta de peste 65 de ani mai au de așteptat puțin, potrivit Comitetului Național de Vaccinare.

Cine se poate vaccina în acest moment

În urmă cu puțin timp, pe pagina de Facebook a Comitetului Național de Vaccinare a avut loc o sesiune de întrebări și răspunsuri, care a avut ca scop lămurirea populației cu privire la disponbilitatea vaccinurilor în această perioadă. Întrebați când se pot vaccina persoanele cu vârsta de peste 65 de ani sau cele cu boli cronice, reprezentanții CNCAV au răspuns că începând cu data de 15 martie.

Printre întrebările puse s-a abordat și subiectul imunizării după vaccin. În acest sens, reprezentanții Comitetului de Vaccinare au menționat faptul că după prima doză de vaccin, pacientul va avea imunitate la trei săptămâni distanță, pentru o perioadă de minimum trei luni. Cu privire la cea de-a doua doză, specialiștii au răspuns că este de așteptat ca imunitatea „să fie mult mai mare”.

O altă problemă des întâlnită de cetățeni este eroarea de pe platforma de programare pentru vaccinare. Reprezentanții au răspuns că nu sunt probleme de eroare, doar că „în acest moment se pot efectua programări pentru persoanele prevăzute în Etapa a II-a și care au vârsta cuprinsă între 18 și 55 de ani”.

Mulți dintre români figurează pe platforma de programare pentru vaccinare ca făcând parte din categoria a treia, iar din call center li se spune că fac parte din cea de-a doua categorie cu drept de vaccinare. Cum se pot programa pentru vaccinarea cu Pfizer sau Moderna?

Răspuns: “Din 15 martie vor fi deschise noi locuri pentru programarea la vaccinare cu Pfizer și Moderna. Vă rugăm să luați legătura cu medicul de familie sau medicul curant pentru introducerea dumneavoastră în baza de date a CNAS cu bolnavi cronici. De asemenea, vă puteți programa prim medicul de familie/medicul curant sau prin Call Center”.

Ce alte întrebări au mai pus cetățenii

Mai mulți români au întrebat, de asemenea, cum pot fi programați pentru vaccinare membrii unei familii cu dizabilități.

Răspuns: “În momentul de față se lucrează la actualizarea platformei informatice de programare pentru a avea posibilitatea înscrierii la vaccinare și a membrilor familiilor persoanelor cu dizabilități”.

Pentru că în această perioadă este disponibilă doar vaccinarea cu AstraZeneca, mulți români au întrebat cât timp durează imunitatea cu acest vaccin.

În ciuda faptului că nu există un răspuns clar, specialiștii au explicat că durata ar trebui să fie aceeași ca și în cazul celorlalte vaccinuri.

“La fel ca în cazul altor vaccinuri COVID-19, durata protecției dobândite în urma vaccinării cu AstraZeneca nu poate fi cunoscută cu exactitate până acum, pentru că nu a trecut suficient timp de la vaccinarea voluntarilor în studiile clinice. Majoritatea voluntarilor au fost urmăriți pentru minimum 2 luni de la administrarea dozei de rapel”, au răspuns reprezentanții CNCAV.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI