Cine nu poate fi naș de cununie sau botez. Explicația dată de preoți
Puține sentimente rivalizează cu cel pe care-l simți în momentul în care ești rugat să fii nașul de cununie sau de botez al unor persoane dragi, fie că vorbim de rude sau prieteni. Cu toate acestea, iată câteva reguli pe care nu toată lumea le cunoaște. În ce condiții nu poți intra în cunună sau să creștinezi un prunc la biserică.
Cine nu poate fi naș de botez
Nașii de cununie reprezintă, alături de miri, vioara întâi la evenimentul cel mai spectaculos din viața unui om, nunta. Cu toate acestea, reprezentanții Bisericii explică, în detaliu, cum nu oricine poate fi naș de cununie sau chiar de botez.
Există câteva diferențe fundamentale între cele două roluri, pe care specialiștii le subliniază extrem de clar. Atunci când creștinezi un copil, trebuie să știi faptul că poți alege pe aproape oricine să-i fie naș de botez.
Mai mult de atât, spre deosebire de nașii de cununie, unde trebuie neapărat să fie o pereche cea care intră în cunună, alături de miri, la botez poate fi o singură persoană. Cu alte cuvinte, nașul de botez poate fi o persoană necăsătorită, indiferent de sex.
Nașul de botez primește rolul de părinte spiritual al pruncului, iar potrivit orânduielilor creștine, nașul sau nașa de botez devine un adevărat sprijin pentru cel mic, ocrotindu-l de-a lungul vieții, prețuind legătura sacră ce se formează în timpul Tainei Botezului.
Persoana care creștinează copilul poate fi sora, fratele, verișorul, verișoara, prietenul, prietena sau chiar o colegă sau un coleg de birou, orice persoană pe care o consideri potrivită pentru a îndeplini acest rol sacru.
Un alt aspect important de respectat este că nașul sau nașa de botez trebuie să fie de aceeași religie cu părinții și pruncul ce urmează să fie creștinat.
Singurele persoane care nu pot fi nași de botez sunt părinții sau bunicii celui mic. Călugării, de asemenea, nu pot fi nuni, deoarece aleg să trăiască departe de obiceiurile și evenimentele lumești.
Citește și Ce îndatoriri are o naşă de cununie sau de botez. Asta e lista completă cu ceea ce trebuie să facă
Persoanele care nu pot fi nași de cununie
Când vine vorba despre nașii de cununie, lucrurile se schimbă puțin. Potrivit preoților ortodocși, cel mai potrivit ar fi ca nașii de cununie ai mirilor să fie un cuplu de aceeași religie, cei doi fiind căsătoriți civil și în fața lui Dumnezeu.
Regulile Bisericii spun ferm că părinții nu pot fi nașii propriilor lor copii, așa cum nici călugării, persoane care au decis să-și ducă traiul departe de plăcerile laice, nu pot intra în cunună, la biserică.
Pe lângă cuplurile căsătorite, pot deveni nași de cununie doi frați de sex opus, doi veri, doi cumnați, o mamă cu fiul său sau un tată cu fiica sa.
De asemenea, preotul profesor Nicolae Necula nu recomandă obiceiul practicat în Moldova, și în special în Bucovina, de a avea mai multe perechi de nași de cununie.
„Nași sau nuni pot fi și rude apropiate: frați, surori, veri, cumnați. Părinții nu pot fi nașii propriilor lor copii.
De asemenea, călugarii nu pot fi nași, ca și în cazul Botezului, fiindcă aceștia trăind departe de lume, în mânăstiri, nu se pot îngriji de călăuzirea religios – morală a finilor.
În al treilea rând, nasii trebuie sa fie cununati și să aibă o viață morală ireprosabilă pentru a putea fi exemple pentru finii lor. Nu se recomandă ca nașii să fie tineri necăsătoriți.”, a declarat părintele la Antena 3.
Citește și Ce este bine să faci cu lumânarea de la botez. Obiceiul pe care puțini români îl știu