Cine nu ar trebui să consume sarmale de Sărbători. Medicii, avertisment pentru românii cu aceste afecţiuni
Sarmalele nu lipsesc de pe mesele românilor în special în timpul sărbătorilor de iarnă. Cu toate astea, unii se întreabă dacă sunt un pericol sau un aliment care poate fi consumat în voie. De asemenea, alții au pus în balanță sarmalele de frunză de viță sau de varză și calitatea lor. Medicii nutriționiști vin acum cu mai multe detalii despre preparatul adorat de toată lumea în sezonul rece.
Cine nu trebuie să consume sarmale de Sărbători: ce spun specialiștii?
Românii adoră mesele de Sărbători pentru că sunt pline de bucate care mai de care mai delicioase. Gospodinele prepară de Crăciun și Revelion platouri pline cu mezeluri, brânzeturi și legume, friptură de porc sau vită și sarmale în foi de viță ori varză murată.
Unii oameni s-au întrebat însă care sunt cele mai calitative și dacă sunt totuși sănătoase, mai cu seamă că urmeaze să le consume la multe mese în viitorul apropiat. Medicii nutriționiști spun că acestea nu sunt nesănătoase, iar din punct de vedere nutrițional sunt un aliment complet pentru că au: proteine şi grăsimi (carne), respectiv carbohidraţi (orez şi legume).
Experții au mai subliniat că dacă sunt mâncare cu moderație nu favorizează creșterea în greutate. Desigur că pentru doamnele care vor să respecte o cură de slăbit sunt câteva indicații în privința sarmalelor. Mai exact, ele trebuie preparate cu cât mai puțină grăsime, fără afumătură și este nevoie să fie servite fără smântână grasă sau pâine.
,,Lumea este speriată de sarmale şi le consideră ca fiind alimente nesănătoase, dar acest lucru nu este adevărat. Din punct de vedere nutriţional, sarmalele sunt alimente complete, conţin şi carne (proteine şi grăsimi), orez (carbohidraţi), cât şi legume (iar carbohidraţi).
Atâta timp cât se respectă o cantitate moderată de consum, acestea nu vor favoriza creşterea în greutate. Pentru femei se recomandă 2 sarmale medii la o masă, adică aproximativ 200 de grame, iar pentru bărbaţi – 3 sarmale medii, echivalentul a aproximativ 300 de grame”, spune nutriţionista clujeană Iulia Hădărean de la Centrul Medical Asteco
,,Trebuie să îşi limiteze”
Experții mai arată că atât sarmalele în frunză de viţă-de-vie, cât şi cele în frunză de varză murată sunt opţiuni bune pentru că sunt digerate la fel de organism. Excepția vine totuși din dreptul celor care au afecţiuni cardiace şi tensiune arterială ridicată. Problema este varza murată care conține o cantitate mare de sare.
,,Doar persoanele ce suferă de hipertensiune arterială sau au afecţiuni cardiovasculare şi trebuie să îşi limiteze aportul de sare se recomandă să nu facă exces de sarmalele în foi de varză murată, căci acestea conţin o cantitate mai mare de sare decât cele în foi de viţă-de-vie”, adaugă aceasta.