24 ian. 2020 | 12:15

Cine este Sorin Ovidiu Bălan și cum a țepuit statul cu firma sa de pază. Fiul jurnalistului, reținut

Monden
Cine este Sorin Ovidiu Bălan și cum a țepuit statul cu firma sa de pază. Fiul jurnalistului, reținut
Cine este Sorin Ovidiu Bălan și cum a țepuit statul cu firma sa de pază. Fiul jurnalistului, reținut

Sorin Ovidiu Bălan este recunoscut ca fiind un jurnalist de investigații, cu foarte multe apariții la activ, pe sticlă și nu numai. Dar, se pare că, mai nou junralistul are probleme cu legea.

Cine este Sorin Ovidiu Bălan și cum a țepuit statul cu firma sa de pază

Ca și rezumat al carierei sale de junralist, Sorin Ovidiu Bălan este unul din absolvenții celebrei instituții ”Școala Superioară de Jurnalistică”, unde de altfel a și predat o perioadă. Prin octombrie 2019, Sorin Ovidiu Bălan vorbea de deontologia profesiei de jurnalist și de tot ce implică, dar nu cred că se gândea la a face evaziune fiscală:

”Jurnalismul nu are laturi mai dure, sau mai puţin dure. Dură este profesia asta în întregime. Se spune că există două boli profesionale ale jurnalistului: ulcerul şi divorţul. Eu m-am îmbolnăvit de amândouă. Jurnalismul de investigaţii este la fel de dur ca şi cel de ştiri, spre exemplu, sau cel de economic. Ca să nu mai spun de cel de social. Nu cred că jurnaliştii de investigaţii sunt mai eroi decât cei care activează în alte domenii ale ziaristicii.

Aşa cum medicii pediatri nu sunt mai medici decât ginecologii, să spunem. Poate jurnalismul de investigaţii este ceva mai spectaculos. Dar atât. De ce am ales asta? Sincer, habar nu am. Mi-a plăcut de mic. Primul articol, o compunere pe care şi acum am ambiţia să o numesc reportaj, mi-a apărut în ziarul local de la mine, de la Brăila, pe când eram la şcoala generală, în clasa a opta. Asta că tot se laudă pianiştii sau sportivii că au început de mici. Apoi, n-am avut alt gând decât să devin jurnalist.

Cine este Sorin Ovidiu Bălan și cum a țepuit statul cu firma sa de pază. Fiul jurnalistului, reținut

Cine este Sorin Ovidiu Bălan și cum a țepuit statul cu firma sa de pază. Fiul jurnalistului, reținut

Era poate şi o compensare. Tatăl meu îşi dorise foarte mult să fie ziarist. Chiar a început şi facultatea de profil din vremea aceea. Dar valurile vieţii l-au dus spre alte profesii. Însă nu a uitat prima dragoste şi m-a împins, discret şi pe mine spre ea. Apoi am devenit jurnalist şi n-am mai avut vreme să mă mai şi întreb de ce am făcut-o.”

Să revenim la problemele cu statul ale jurnalistului Bălan, conform celor de la Newsweek.ro, să vă spunem că domnia sa deține, împreună cu fiul său,Alexandru Bălan, o firmă de securitate, numită ASG Security Logistic SRL.

Fiul jurnalistului, reținut

Alexandru Bălan, alături de alte două persoane, ar fi prejudiciat statul român cu aproape un milion de dolari. Acesta a fost reţinut, la momentul respectiv, pentru 24 de ore decizia fiind luată de ofiţerii Serviciului de Investigare a Fraudelor, coordonaţi de un procuror de la Parchetul Capitalei. Această decizie venea ca urmare a noi probe găsite într-un dosar deschis în 2017.

Alexandru Ion Bălan este acuzat că alături de mama sa şi de contabila firmei de pază pe care o patronează ar fi cumpărat echipamente în cantităţi foarte mari comparativ cu numărul angajaţilor din subordine. Mai mult decât atât, ofiţerii de la SIF susţin că fiul realizatorului TV ar fi înregistrat în actele financiar contabile facturi fictive care nu depăşeau 5.000 lei.

„În perioada 2009-2012, administratorul firmei de pază ASG Security Logistic a înregistrat în contabilitatea societăţii şi a declarat organelor fiscale cheltuieli care nu au avut la bază operaţiuni reale, diminuând astfel baza impozabilă şi sustrăgându-se de la plata obligaţiilor fiscale”, se arată într-un comunicat remis presei de reprezentanții Poliției Capitalei.

Firma ASG Security, societate patronată de Alexandru Bălan, a încheiat contracte de pază cu mai multe unităţi de învăţământ, dar şi Spitalul de Urgenţă “Prof. Dr. Dimitrie Gerota”, Aeroclubul României, SISE Electrica Muntenia Nord, ziarul Gardianul, Intact Advertising, lanţuri de magazine şi hoteluri, Spitalul Universitar de Urgenţă Elias sau Parcul Tineretului.

În afară de instituțiile menționate mai sus, cei doi au mai încheiat contracte și cu Ministerul Afacerilor Externe, care a pierdut peste 100.000 de lei din relația cu familia Bălan, a cărei firmă nu a prestat serviciile la care s-a angajat.

Portofoliul de clienți al firmei includea următoarele companii și instituții de stat:

– CFR (Gara de Nord București, Sucursala Galați),

– Institutul Diplomatic Român,

– Regia Autonomă de Activități Nucleare (sucursala București),

– Institutul de Științe Spațiale,

– Regia Autonomă „Monitorul Oficial”,

– Complexul Național Muzeal „Astra” Sibiu,

– Agenția Națională pentru Protecția Mediului,

– Primăria Isaccea, Primăria comunei Tudor Vladimirescu, Spitalul CF Ploiești, Ambulanța Prahova, Spitalul Clinic de Copii Brașov, DGASPC Brașov, Parcul Tineretului București, diverse școli din București,

– Ministerul Afacerilor Externe,

– Autoritatea Națională pentru Sport și Tineret,

– Aeroclubul României,

– Spitalul de Urgență „Gerota” București,

– clubul Dinamo, Termoelectrica Ploiești.

 

Parteneri
Divorț în familia regală. Au decis să-și spună adio prin intermediul unui comunicat de presă
Redactia.ro
”Victima” luptătorului suspendat pe viață a răbufnit: ”Toată lumea i-a cerut”. Ce a pățit după episodul fără precedent
Digisport.ro
Zodii care își vor dubla norocul și vor obține bani rapid în perioada 24 – 30 aprilie. Vor avea parte de venituri suplimentare care îi vor face foarte fericiți.
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a arestat pe iubitul ei
Digi24
Un copil de 10 ani a făcut o mărturisire care le-a dat fiori polițiștilor și a dus la rezolvarea unui caz de crimă vechi de 2 ani
Digi24
Cum arată la interior vila din Las Vegas a Anamariei Prodan. 'Lămâi și mandarini ca ai mei nu are nimeni!'
Unica.ro
Vreme extremă în România. ANM a emis alertă
EVZ.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
Ungaria, AJUTOR NESPERAT pentru România. Au dat vestea uriașă chiar astăzi, 23 APRILIE: Avem un plan
Capital.ro
Cu cât vor fi penalizați românii care se pensionează anticipat! Simona Bucura-Oprescu explică
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
Armata OBLIGATORIE în România? ANUNȚUL lui Iohannis! AVERTISMENT cutremurător privind RĂZBOIUL în Europa
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Imagini cu Adelina Pestrițu în metrou. Cum s-a pozat în transportul în comun: „Faima nu te poate opri să faci lucruri normale”
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro