Cine este Sfânta Corona, muceniţa cu numele bolii provocate de SARS-CoV-2

de: Năstase Mirabela
18 11. 2021

Cine este Sfânta Corona, mucenița care poartă numele bolii provocate de virusul Sars-Cov-2. În calendarul creștin ortodox, ea este prăznuită la data de 11 noiembrie, sub numele de ”Ștefanida”.

Cine este Sfânta Corona

Această sfântă este considerată izbăvitoare de molime, dar și ocrotitoarea măcelarilor, a tăietorilor de lemne și a vânătorilor de comori. Ea a trăit în secolul al II-lea și a fost martirizată alături de Sfântul Victor, pe teritoriul actual al Siriei, în vremea împăratului roman Marc Aureliu.

Sfânta Corona avea numai 16 ani în momentul primirii martiriului. Moartea ei a fost cumplită, întrucât trupul i-a fost dezmembrat. Ea a fost legată de doi copaci aplecați care, fiind după aceea eliberați, au rupt în două corpul tinerei.

Din secolul al IX-lea, moaștele celor doi mucenici sunt în localitatea Anzu, în nordul Italiei, iar fragmente din ele au fost duse de împăratul Otto al III-lea la Aachen, în anul 997, unde s-au păstrat într-un moment de sub lespede de piatră, în catedrala orașului, până în
1911-1912, atunci când au fost aşezate într-o raclă confecţionată din aur, bronz şi fildeş.

De asemenea, Sfânta Corona mai dă și numele unui oraș din Austria, și anume, Sankt Corona am Wechsel. Aici, localnicii spun că, de-a lungul timpului, Sfânta a vindecat boli infecțioase.

 ”La început ne-am amuzat când am văzut că a apărut un virus cu acelaşi nume ca al satului, dar glumele au încetat după ce epidemia a devenit foarte gravă”, a povestit Michael Gruber, primarul staţiunii montane care este situată la o oră de mers cu maşina la sud de Viena.

Situată la poalele Muntelui Kampstein, la 844 metri peste nivelul mării, staţiunea montană cu mai puţin de patru sute de locuitori trăieşte mai ales din turismul ecologic.

”Oamenii din micul oraş austriac obişnuiau să se roage muceniţei în vremuri dificile, inclusiv pentru protecţia comunităţii de boli contagioase”, a spus pentru dw.com, Daniela Lövenich, purtătoarea de cuvânt a Catedralei din Aachen.

Aceasta a spus că la moaştele sfintei din catedrala din Aachen sunt acum mai mulţi pelerini decât înainte de pandemie, după ce în presa s-a făcut celebră asemănarea dintre numele sfintei şi virusul pandemic.

Calendar ortodox noiembrie 2021

După sărbătoarea de cruce roșie Sfinții Mihail și Gavriil, prăznuiți la data de 8 noiembrie, în calendarul creștin ortodox al lunii noiembrie mai sunt două sărbătoari de cruce roșie, și anume, Intrarea in Biserica a Maicii Domnului, prăznuită la data de 21 noiembrie, și Sfântul Andrei, prăznuit pe 30 noiembrie.