Cine este românul condamnat la închisoare cu executare pentru zădărnicirea combaterii bolilor în pandemie. De ce a fugit de fapt din spital

Cine este românul condamnat la închisoare cu executare pentru zădărnicirea combaterii bolilor în pandemie. De ce a fugit de fapt din spital
românul condamnat la închisoare cu executare pentru zădărnicirea combaterii bolilor în pandemie

Miercuri, Curtea de Apel Ploiești a respins apelul intentat de Matei Strugurel, primul român condamnat pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Astfel, decizia de condamnare la un an de închisoare cu executare dată de Judecătoria Buzău rămâne definitivă.

Primul român condamnat la închisoare pentru zădărnicirea combaterii bolilor

Un bărbat de 37 de ani, din județul Buzău, este primul român condamnat la un an de închisoare pentru zădărnicirea combaterii bolilor. În primăvara anului trecut, acesta a fugit dintr-un modul izolator aflat în curtea secției de boli infecțioase a Spitalului Județean, acolo unde aștepta rezultatul pentru testul coronavirus.

Ulterior, testul a indicat că nu era infectat cu COVI-19, însă suferea de TBC. Condamnarea lui Matei Strugurel a veni în decembrie 2020. Decizia a fost atacată de către acesta, iar miercuri, potrivit portalului instanțelor, Curtea de Apel Ploiești a respins ca inadmisibil apelul acestuia.

În acest fel, bărbatul rămâne cu condamnarea de 1 an de închisoare cu executare, iar decizia Curții de Apel Ploiești este definitivă. Este primul caz de acest fel în România în care se aplică închisoare cu executare. Bărbatul din localitate Grebănu a fost internat anul trecut, în luna aprilie, pentru că tușea.

A fost plasat în unul dintre containerele secției de boli infecțioase a Spitalului Județean Buzău, în așteptarea testului COVID. După o zi de internare, acesta a fugit, înainte de a afla rezultatul testului. După trei ore, a fost prins de polițiști, în drum spre casă.

Cine este bărbatul

Se pare că bărbatul are handicap psihic. A fost internat o perioadă de timp la Centrul de Integrare prin Terapie Ocupațională de la Râmnicu Sărat. Bărbatul a fost mai mulți ani rezident al Centrului de Integrare prin Terapie Ocupațională de la Râmnicu Sărat. În prezent, instituția se află în subordinea D.G.A.S.P.C. Buzău.

Aici, persoanele adulte cu diverse grade de handicap desfășoară diferite activități care au rolul de a îi ajuta să se integreze în societate. În anul 2005, Matei Strugurel a părăsit sistemul de protecție, la 21 de ani. Ulterior, acesta a plecat din țară pentru a munci, apoi s-a stabilit la Grebănu.

„Da, pot să vă spun că are o locuinţă aici la noi în staul Grebănu, dar el nu prea este o persoană de găsit, nu stă prea mult timp pe acasă, umblă mai mult vagabond prin ţară. Avem venite la Primărie amenzi pe numele lui de la Constanţa, de pe trenuri unde am înţeles că s-ar urcă fără bilet şi ar împărţi diverse produse”, declara primarul comunei, Gheorghe Stanciu, la momentul condamnării bărbatului în prima instanță.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI