Cine este primul sportiv care a reprezentat România la Jocurile Olimpice. Competiția a durat cinci luni

de: Sorin Barbu
02 05. 2023

Luna aceasta se împlinesc 123 de ani de la prima participarea a unui sportiv român la Jocurile Olimpice. George Alexandru Plagino era foarte pasionat de vânătoare și a terminat pe locul 13 în proba individuală de talere trap, din concursul de la Paris. Presa vremurilor îl descria ca pe un personaj gurmand pe care nu-l deranjau kilogramele în plus.

Cine este primul sportiv care a reprezentat România la Jocurile Olimpice

România a fost reprezentată pentru prima oară de un sportiv la Jocurile Olimpice în anul 1900, la a doua ediție din istoria acestei competiții. George Alexandru Plagino se afla la Paris și s-a înscris la proba individuală de talere trap. S-a gândit că dacă îi place să meargă la vânătoare nu ar trebui să fie prea dificil.

Sportivul român a lovit 11 din cele 20 de talere și a terminat pe locul 13, iar la această probă au participat 51 de trăgători din 24 de țări. Tânărul de 24 de ani a povestit că îndemânarea pe care o avea în mânuirea armei o dobândise, după câteva sute de partide de vânătoare la care participase împreună cu bunicul.

Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe menționează faptul că această competiție, desfășurată la Paris, în perioada 14 mai – 28 octombrie, nu a a avut ceremonii de deschidere și de închidere. Cei mai buni sportivi nu au primit medalii, ci doar obiecte.

George Alexandru Plagino s-a născut în comuna Dumbrăveni în anul 1876 și are obârșii boierești. Tatăl său era boier fanariot, iar mama lui era slujnica familiei. Statutul său a fost de „copil nelegitim”, iar după ce s-a născut a fost declarat oficialităților de un localnic, „în lipsă de tată”, după cum se spune în documentele oficiale.

„Timp de 16 ani acest copil a crescut la curtea boierului Alexandru Plagino şi nu avea cum să nu-i fi ajuns la ureche bârfele slujitorilor cum că ar fi de fapt nepotul său ca urmare a relaţiei de dragoste dintre fiul acestuia, ce se numea tot Alexandru şi servitoarea nemţoaică. Atenţia pe care o oferea bătrânul boier copilului George putea fi o dovadă că relaţia dintre fiu şi servitoare a existat, dar din diferite motive, la momentul naşterii lui George, tatăl nu a fost alături pentru a-l declara.

Cauza principală a fost că acesta era căsătorit cu Elena Plagino, o distinsă doamnă din înalta societate care nu ar fi suportat umilinţa infidelităţii soţului. Din acest motiv sau poate din cauza fragilităţii fizice Elena a decedat în anul 1880, iar neastâmpăratul Alexandru A. Plagino a rămas văduv şi pregătit poate pentru noi aventuri romantice.

Tatăl său, boierul Plagino, om cu multe păcate pentru averea sa, dar cu un deosebit simţ al onoarei a pus stop dorinţelor fiului şi timp de 14 ani până la moartea sa, petrecută în anul 1894, s-a zbătut şi l-a determinat pe acesta mai cu vorbă bună, mai cu ameninţări că-l va dezmoşteni şi cu alte mii de argumente că cel mai bine ar fi să-şi recunoască greşeala din tinereţe, să o ia în căsătorie pe servitoare şi să-l recunoască pe tânărul George”, precizează istoricul Florin Dîrdală, de la Arhivele Naţionale Vrancea.

George Alexandru Plagino a făcut parte din Comitetul Olimpic Român, în perioada 1914-1938, iar la sesiunea la Sesiunea CIO de la Londra de la 1 decembrie 1908, a fost ales al 57-lea membru al Comitetului Internaţional Olimpic. A fost retras de autoritățile comuniste în anul 1948.

JOCURILE OLIMPICE DIN 1900 | CLASAMENTUL FINAL:
Franța – 112 de medalii (29 aur, 44 argint, 39 bronz)
Statele Unite – 48 de medalii (19 aur, 14 argint, 15 bronz)
Marea Britanie – 32 de medalii (16 aur, 7 argint, 9 bronz)
Belgia – 16 medalii (6 aur, 5 argint, 5 bronz)
Echipa mixtă – 12 medalii (6 aur, 3 argint, 3 bronz)
Elveția – 9 medalii (6 aur, 2 argint, 1 bronz)
Germania – 9 medalii (4 aur, 3 argint, 2 bronz)
Italia – 5 medalii (3 aur, 2 argint)
Australia – 5 medalii (2 aur, 3 bronz)
Danemarca – 6 medalii (1 aur, 3 argint, 2 bronz)