Cine este omul cheie al lui Putin care a ”rămas pe dinafară”: cum a transformat Rusia

de: Puiu Alexandru
19 02. 2020

După câteva decenii de a activa cu aceeași echipă de subalterni, Vladimir Putin se pare că a început să-i trieze. Din acest motiv, în urmă cu mai puțin de 24 de ore, unul dintre consilierii de la Moscova a fost demis.

Existau de mult timp speculații sau zvonuri financiare legate de destinul lui Vladislav Surkov, dar abia acum au fost confirmate. Aparent, gestul a fost făcut cu mâna președintelui rus, chiar dacă întreaga logică din spatele lui, probabil, nu o vom afla niciodată.

Pentru a confirma pentru populația lumii că Surkov nu mai există în rândurile celor de la Kremling, a fost remis un decret prezindențial. Demiterea lui Surkov (55 de ani) a fost anunțată printr-un decret prezidențial publicat pe site-ul Kremlinului. Eventualele sale noi funcții nu au fost dezvăluite.

La bază, Surkov fusese deja înlocuit. Surkov fusese deja schimbat la 11 februarie de șeful adjunct al Administrației prezidențiale Dmitry Kozak (61 de ani) în calitatea de negociator-șef pentru conflictul din estul Ucrainei, pe fondul relansării procesului de pace între Moscova și Kiev.

În mentalul colectiv al multor oameni ruși. practicile lui Surkov au rămas ca o referință la faptul că el a pus bazele dictaturii și cenzurii la nivel național. Vladislav Sourkov este pentru mulți dintre opozanții ruși o „oaie neagră” întrucât el este cel care, din funcția deținută în Administrația prezidențială, a organizat la începutul anilor 2000 instaurarea unui sistem de putere cu o mass-media ținută sub control, o opoziție docilă în Parlament și reprimarea contestării publice. Tot el este artizanul conceptului de „verticală a puterii”, o autoritate de stat dependentă doar de Vladimir Putin, la fel ca în orice altă dictatură.

În mod oficial, cât timp a activat sub Vladimir Putin, sarcina sa a fost de a gândi de la zero detaliile conflictului cu Ucraina și, implicit, de a provoca criza din această regiune e Europei. În final, este important de reținut că a fost vorba anexarea Crimeei în 2014 și un conflict sângeros între forțele Kievului și separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei. Acel conflict s-a soldat cu peste 13.000 de morți.