Cine este Marcel Ciolacu, cel care ar putea să-i ia locul Vioricăi Dăncilă la șefia PSD. Detalii nebănuite despre legătura pe care o are cu Liviu Dragnea

de: Andrei Simion
26 11. 2019

Marcel Ciolacu este președintele Camerei Deputaților și cel care ar putea asigura interimatul în fruntea PSD după demisia Vioricăi Dăncilă. A intrat în partid în 1990, când s-a înscris în Frontul Salvării Naționale, cariera lui politică începând în județul Buzău. În 2012 a ajuns deputat, devenind între timp unul dintre cei mai influenți oameni din partid.

Marcel Ciolacu i-ar putea lua locul Vioricăi Dăncilă în fruntea PSD

Marcel Ciolacu a absolvit studii de drept la Universitatea Ecologică din București, apoi a făcut un masterat la SNSPA și un curs postuniversitar la Colegiul Național de Apărare. A fost jurist în Buzău, apoi a intrat în administrația locală și a ocupat mai multe funcții. A devenit viceprimar al Buzăului în 2008, iar la alegerile din 2012 a câștigat într-un colegiu în care l-a avut ca adversar pe Cezar Preda.

În 2015 a apărut într-o fotografie făcută la o partidă de vânătoare alături de controversatul om de afaceri Omar Hayssam, care avea interese în zona Buzăului și care acum este la închisoare pentru terorism. În urma scandalului, premierul Victor Ponta l-a înlăturat din funcția de consilier onorific al primului-ministru.

Marcel Ciolacu

După ce Sorin Grindeanu a fost demis, Marcel Ciolacu a devenit vicepremier în cabinetul condus de Mihai Tudose, cu care se înțelegea foarte bine. După conflictul dintre Tudose și Liviu Dragnea, multă lume a crezut că Ciolacu va fi marginalizat, numai că a venit condamnarea fostului lider PSD, care a ajuns în spatele gratiilor.

După ce Liviu Dragnea a fost încarcerat la Penitenciarul Rahova pentru a ispăși condamanrea definitivă de 3 ani și 6 luni de închisoare, Marcel Ciolacu a fost ales președintele Camerei Deputaților, cu 172 de voturi pentru și 120 de voturi împotrivă, pe 29 mai 2019, iar acum ar putea să îi ia locul Vioricăi Dăncilă în fruntea PSD.