Cine este Mahsa Amini, victima din spatele celor mai mari proteste din Iran: ar putea duce la dispariția hijabului

de: Rosu Ioana
26 09. 2022

Protestele din Iran continuă, ele având forme dintre cele mai violente. Cetățenii iranieni au ieșit în stradă zece nopți la rând pentru a-și exprima revolta împotriva regimului islamist, după uciderea Mashei Amini, o tânără de 22 de ani, care nu și-ar fi acoperit părul conform legii. Aceasta a fost reținută de poliția morală din Teheran, iar ulterior maltrată până la producerea morții.

Peste 57 de morți în urma protestelor din Iran

În ciuda avertismentelor date de puterea judecătorească din Iran, mii de oameni au ieșit pe stradă pentru zece nopți consecutive cu scopul de a protesta împotriva regimului islamist, care încearcă să păstreze un nivel scăzut al drepturile femeilor.

Până în acest moment, Organizația Iran Human Rights, pentru drepturile omului, cu sediul în Norvegia, a anunțat existența a 57 de decese, survenite în urma manifestațiilor care au avut loc în Iran, mulți dintre prostestatari ajungând să ceară inclusiv „moartea dictatorului”.

De asemenea, multe femei prezente la proteste și-au ars vălul Islamic, în timp ce partidul reformist „Uniunea Populară a Iranului Islamic” a solicitat, sâmbătă, statului să anuleze cerința de purtare a vălului și să elibereze persoanele arestate.

Ca răspuns la aceste solicitări nepotrivite pentru regim, șeful puterii judecătorești din Iran, Gholamhossein Mohseni Ejei, i-a amenințat pe protestatari cu „o acțiune decisivă și lipsită de indulgență”.

De asemenea, autoritățile din Iran au negat categoric acuzațiile care li se aduc, potrivit cărora, Masha Amini ar fi murit în urma agresiunilor exercitate de organele de Poliție asupra ei.

Masha Amini, simbolul sacrificiului pentru femeile din Iran

Pe data de 16 septembrie, tânăra Masha Amini a fost reținută de Poliția moravurilor din Teheran, un organism responsabil cu verificarea respectării regulilor islamice.

Potrivit autorităților iraneie, tânăra a fost surprinsă în timp ce își purta incorect vălul pe cap, motiv pentru care a fost dusă cu forța la secția de Poliție moravurilor, acolo unde trebuia să fie reeducată cu privire la purtarea corectă a vălului, cât și a respectării normelor de vestimentație, femeile din Iran fiind obligate să umble cu părul, fața, mâinile și picioarele acoperite.

În ultimele ore au apărut primele declarații șocante oferite de familia tinerei. Aceasta se afla cu fratele ei Ashkan în vizită în Teheran, moment în care a fost observată de polițiști că nu avea părul bine acoperit cu văl.

Tânăra le-a explicat polițiștilor că este venită în vizită aici și nu știa regulile stricte, însă aceasta a fost luată cu forța și urcată în dubă, în timp ce fratelui său i s-a pulverizat spray paralizant în ochi. Un martor, care era transportat și el cu aceeași dubă, a povestit trauma trăită de Masha în drumul spre secția de Poliție.

„În timpul călătoriei spre secția de poliție a fost torturată și insultată”, a transmis acesta. La scurt timp după ce a ajuns la locul pedepsei, tânăra a început să-și piardă vederea, în timp ce a căzut secerată la pământ.

Potrivit martorului, a fost nevoie de 30 de minute pentru ca o Ambulanță să sosească la fața locului și de alte 90 de minute pentru a fi transportată la spital, în ciuda stării grave în care se afla.

Verișorul tinerei ucise de regimul iranian, primele dezvăluiri despre tragedie

Verișorul său a povestit într-un interviu pentru SkyNews că verișoara sa, Mahsa Amini, a devenit „vocea furiei poporului iranian”. Acesta este prima rudă a fetei care a oferit detalii despre moarte tulburătoare a acesteia. Din păcate, potrivit unui raport oferit de spitalul la care a fost dusă tânăra, aceasta se afla deja în comă atunci când a fost preluată de medici.

„Există un raport de la spitalul Kasra [din Teheran] care spune clar că în momentul în care a ajuns la spital era deja moartă din punct de vedere medical. A suferit o comoție cerebrală în urma unei lovituri la cap”, a povestit verișorul tinerei.

Erfan Mortezaei a dat asigurări privind faptul că Masha nu a avut nicio implicare politică, așa cum ar fi fost acuzată de mass-media, solicitând în același timp ajutor din partea comunităților internaționale pentru ca regimul să plătească pentru uciderea brutală a tinerei.