Cine este Kamala Harris, de fapt, și ce funcții a ocupat înainte de a fi prima femeie vicepreședinte a SUA

de: Cezar Andrei
11 03. 2022

Vicepreședinta americană Kamala Harris a sosit vineri la București, în prima sa vizită oficială în România, în contextul escaladării conflictului din Ucraina. Vizita sa face parte dintr-un scurt turneu în țările din flancul estic al NATO, care a început joi, în Polonia. Statele Unite vor să transmită astfel un mesaj de susținere din partea forțelor aliate ca răspuns la amenințările apărute în urma războiului declanșat de Rusia.

Cine este Kamala Harris și ce funcții a ocupat

Odată cu câștigarea alegerilor prezidențiale din SUA de către Joe Biden, în 2020, Kamala Harris a devenit prima femeie vicepreședinte din istoria Americii, dar și prima persoană de culoare care ocupă această funcție.

Ea s-a născut pe 20 octombrie 1964 în Oakland și provine dintr-o familie de imigranți. Mama sa este indiancă, iar tatăl jamaican. În urma divorțului părinților săi, Kamala a fost crescută de mama ei, de profesie cercetător în domeniul cancerului și activistă pentru drepturile omului.

Mama sa i-a oferit o educație exemplară și a îndrumat-o către o carieră în domeniul juridic. Kamala Harris a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universității Howard, una dintre cele mai importante instituții de învățământ din istoria comunității de culoare din Statele Unite.

După absolvirea facultății, Kamala Harris a urma o carieră în domeniul în care s-a pregătit. A lucrat în biroul procurorului Districtual din Alameda, unde prelua cazurile de agresiuni sexuale împotriva copiilor.

În 2003, ea a devenit procuror districtual în San Francisco, ocupând această funcție timp de 7 ani. În această perioadă a reușit să implementeze un program dedicat persoanelor aflate la prima abatere privind traficul de dorguri, prin intermediul căruia acestea primeau o a doua șansă de a absolvi liceul și a se integra în piața muncii.

În 2010 a devenit procuror general al statului California, coordonând astfel cel mai mare departament de justiție după cel federal, cu aproximativ 4.800 de angajați în subordine.

În 2017 a fost ales senator al Statelor Unite din partea Californiei, iar în 2020 a fost desemnată vicepreședinte al SUA după câștigarea scrutinului de către Joe Biden.

Ce avere a strâns Kamala Harris

Kamala Harris este căsătorită cu avocatul Douglas Emhoff. Cuplul se îngrijește de creșterea a doi copii dintr-o căsătorie anterioară a soțului vicepreședintei americane.

Din punct de vedere financiar familia Harris-Emhoff nu se pot plânge. Vicepreședinta SUA și soțul ei au o avere estimată la 6,8 milioane de dolari. Numai în 2021, cei doi au obținut venituri substanțiale, în valoare totală de 1.695.225 dolari brut. Însă au avut de plătit taxe și impozite în valoare de 621.893 de dolari, reperezentând 36,7% din venituri.

Pe lângă funcția de vicepreședinte al SUA, Kamala Harris este și scriitoare. Ea a publicat trei cărți, dintre care una pentru copii.

Citește și: „Pe cine a decis Vladimir Putin să aresteze imediat din cauza eșecului din Ucraina. Informații de ultimă oră”