Cine este fondatorul Lidl şi Kaufland. Detalii puţin ştiute despre magazinele care fac furori în România

de: Stan Nicu
26 10. 2022

Am aflat cine este fondatorul Lidl şi Kaufland, magazinele în care românii dau năvală în fiecare zi. Detalii puţin ştiute despre magazinele care fac furori în România sunt disponibile în rândurile articolului de mai jos.

Când a fost înființat primul magazin Lidl și ce se vindea în el

Mulți români își fac cumpărăturile zilnic în Lidl sau Kaufland însă nu au nici cea mai mică idee cine este fondatorul acestor magazine.

Dieter Schwarz este în prezent cunoscut în mediul de afaceri drept proprietarul grupului Schwarz, respectiv proprietarul lanțurilor de magazine Lidl și Kaufland.

Lidl a fost magazin de fructe tropicale

Primul magazin Lidl a apărut în anul 1930. La acea vreme era magazin de fructe tropicale, se numea A. Lidl & Cie. și a fost deschis la Heilbronn, Germania, de comerciantul Josef Schwarz.

După, afacerea a fost numită Lidl & Schwarz KG și a ajuns de la o afacere cu fructe tropicale la un depozit angro de produse alimentare.

Câți ani are Dieter Schwarz, patronul Lidl și Kaufland

Dieter Schwarz, născut pe 24 septembrie 1939, este singurul fiu al lui Josef Schwarz. Acesta, după ce a absolvit liceul, a făcut o școală în domeniul comercial, chiar în compania tatălui său. Astfel, din 1963 a devenit unicul director general al Lidl & Schwarz KG.

După 10 ani, Dieter Schwarz a vrut să se extindă pentru a include magazine cu autoservire similare cu cele din SUA.

Dieter Schwarz a cumpărat numele Lidl de la o rudă

Omul de afaceri nu avea un nume pentru afacere, astfel că l-a contactat pe pictorul local Ludwig Lidl, o rudă a tatălui său. Pictorul i-a vândut drepturile de denumire lui Dieter Schwarz, iar fondatorului companiei i-a fost permis să-și numească magazinele Lidl.

Astfel, în anul 1977 Dieter Scwartz avea deja peste 30 de magazine Lidl. Compania își are sediul și acum în orașul Neckarsulm din Baden-Wurttemberg.

Când a fost deschis primul magazin Kaufland

Tot Dieter Schwarz deține și magazinele Kaufland. Primul Kaufland a fost deschis în Backnang în anul 1968 sub numele de Handelshof. În 1984, a avut o nouă abordare cu aceste magazine. Le-a denumit Kaufland și le-a extins în toată lumea.

Dieter Schwarz are active de circa 41,5 miliarde de euro, la nivelul lui martie 2022, astfel că grupul Schwarz, cu Lidl și Kaufland, este unul dintre cele mai mari grupuri de retail din toată Europa.

Dieter Schwarz, un om foarte timid

Dieter Schwarz este căsătorit cu Franziska și are doi copii, este cel mai bogat om din Germania, urmat îndeaproape de familia de antreprenori Reimann, producătorii cafelei Jacobs, și familia producătorului de mașini Porsche.

Dieter Schwarz locuiește în orașul natal, Heilbronn, și este un om foarte timid, refuzând astfel orice interviu despre el sau familia lui.

Despre subiect s-a scris mai pe larg AICI!