Cine are dreptul la pensia de urmaș. Legea a fost schimbată, ce persoane mai pot primi banii și în ce condiții

de: Daoud Andra
19 09. 2024

Vești importante pentru cei care ar urma să primească pensie de urmaș. Nu doar văduva sau văduvul persoanei decedate are dreptul la acest venit din partea statului. Ce stabilește Legea pensiei de urmaș din 2024 și ce trebuie să știe cei care se află în această situație. Care este cuantumul acesteia și cum se împarte venitul.

Cine are dreptul la pensie de urmaș

Pensia de urmaș este un venit care se acordă după decesul unei persoane. În cele mai multe cazuri, beneficiază de acest drept soțul sau soția persoanei decedate, însă și copiii au dreptul să primească pensie de urmaș, în anumite cazuri. Dacă moștenitorii au sub 16 ani, ei vor primi automat pensie de urmaș. Aceasta se acordă și după vârsta de 16 ani, cu condiția ca moștenitorii să urmeze o formă de școlarizare, dar nu mai târziu de 26 de ani.

Pentru a primi pensie de urmaș după părintele decedat și după vârsta de 16 ani, tinerii trebuie să depună la casa de pensii din județul unde au domiciliul o adeverință care să ateste continuarea studiilor. Anul acesta, termenul-limită pentru depunerea adeverinței este 25 septembrie pentru elevi și 25 octombrie pentru studenți.

Pensia persoanei decedate se va împărți în funcție de numărul de beneficiari ai pensiei de urmaș. Astfel, dacă vorbim despre un singur urmaș, acesta va primit 50% din pensia celui decedat. Dacă sunt doi urmași, aceștia primesc cumulat 75% din pensie. Dacă sunt trei sau mai mulți urmași, întreaga pensie a defunctului se împarte la câți moștenitori sunt.

Valoarea minimă a pensiei de urmaș

Dacă în urma împărțirii pensiei persoanei decedate, moștenitorilor le revine o sumă prea mică, aceștia vor primi automat pensia minimă garantată de lege, adică 1.281 de lei. Dacă spre exemplu sunt trei urmași și fiecăruia i-ar reveni o sumă mai mică decât aceasta, ei vor primi automat suma de 1.281 de lei pe lună fiecare.

Cei care studiază în afara țării pot depune anticipat o declarație prin care să anunțe la casa de pensii că își continuă studiile, pentru a beneficia în continuare de pensia de urmaș.

”Pentru studenții care studiază în afara țării, structura anului universitar și regulile de înscriere sunt diferite față de cele din România, ceea ce face dificilă aplicarea acelorași termene stricte. De aceea, s-a decis să se păstreze această declarație anticipată ca o măsură de protecție pentru a nu le suspenda pensia. Ca atare, le sugerăm să completeze acea declarație în continuare. Se găsește pe site-ul CJP Iași. Declarațiile le primim online, dar adeverințele trebuie să ajungă la noi în original”, a precizat Maria Andronache, directoarea CJP Iași.