Cine a fost Păcală, de fapt. Adevărul despre originele acestui personaj

de: Dana Cazacu
19 09. 2022

Cine a fost Păcală. Cum apărut acest personaj. Un erou al snoavelor populare românești este Păcală. El este recunoscut pentru istețimea de care dă dovadă. Este un personaj naiv și simplu, care se află în centrul acțiunilor lui Ion Creangă și Ioan Slavici. Ulterior snoavele în care apare acesta au fost prelucrate ulterior de Petre Dulfu, în Isprăvile lui Păcală. Iată cine a fost Păcală și cum a apărut acest personaj.

Cine a fost Păcală. Cum apărut acest personaj

Deoarece în județul Bihor există un sat care se numește Păcălești, din această cauză există unele voci care spun că Păcală își are originile în acest județ.

În urmă cu aproape 200 de ani, exista un cneaz pe nume Lupaș Păcală, care a cumpărat mai multe sate, una dintre aceste așezări provine de la numele acestuia și poartă denumirea de Păcălești. Satul Păcălești din comuna Drăgănești datează din anul 1851, când a avut loc prima atestare documentară. În acea perioadă, în fruntea satului se afla cneazul Lupaș Păcală. De la numele acestuia, la care s-a adăugat sufixul ,,-ești”, a rezultat satul Păcălești.

Specialiștii în etnologie îl consideră pe Păcală a fi  adevărată făptură mitică și un personaj tragi-comic. Din secolul al IX-lea datează primele referințe literar-populare despre acest personaj. Păcală redă prostia și ridicolul.

Cuvântul Păcală, din punct de vedere etimologic înseamnă ,,om infernal”. Eroul snoavelor lasă impresia că ar fi un om naiv, dar în realitate iese în evidență prin istețimea și umorul de care dă dovadă.

Care a fost prima glumă a lui Păcală

În satul lui Lupaș Păcală, potrivit unei legende, era o rudă a cneazului, care purta numele de Păcală. Acesta nu dădea înapoi de la glume nesărate și era mereu pus pe șotii. Iată ce a povestit un localnic din satul Păcălești, pentru adevărul.ro.

„În urmă cu mulţi ani, oamenii locului aveau în proprietate multe oi. Într-una dintre dimineți, lui Păcală i-a venit ideea să iasă pe ulița satului şi să strige în gura mare că au venit lupii la oi. Alarmați, sătenii au sărit speriați înarmați cu tot ce au avut la îndemână să-şi salveze animalele. După puțin timp, însă, ei au aflat că au fost păcăliți de consăteanul lor, care era fericit că i-a ieșit farsa. De fapt, Păcală a reușit această figură de două ori”.

Altă dată, Păcală a fost nevoit să dea vestea în sat că au venit lupii cu adevărat, însă de această dată nu l-a mai crezut nimeni. Din această cauză, o haită de lupi înfometați au mâncat zeci de oi.

Cum a apărut personajul Păcală și cine este acesta

Fragment din snoava Păcală de Ion Creangă

Iată un fragment extras din snoava intitulată ,,Păcală”, de Ion Creangă, în care Păcală se află alături de un alt personaj comic, intitulat: Tândală:

„Negustorul, privindu-l lung, zise în sine: Mă!… aista-i chiar Păcală.
— Dar cum te cheamă pe tine?
— Iaca!… ce mă întreabă. Mă cheamă ca pe oricare: vină-ncoace, ori vin-aici!
Negustorul începu a-și face cruce ca de naiba și iar îl întrebă:
— Dar cu chemarea împreună cum te mai strigă?
— Iaca așa: vino! u! mă! răspunse Păcală.
Negustorul începu atunci a râde și zise: ce prost!”.