Cine a fost Marie Curie, singura femeie care a câştigat de două ori premiul Nobel. Ce a făcut în timpul Primului Război Mondial

de: Sabina Anastasia
09 11. 2022

Cine a fost Marie Curie. Este un nume celebru în rândul oamenilor de știință ai lumii. Reputata cercetătoare a fost prima femeie distinsă cu un Premiu Nobel și, totodată, singura femeie care a câștigat două Premii Nobel. Care este istoria de viață a savantei. Ce a făcut în timpul Primului Război Mondial.

Cine a fost Marie Curie

Marie Sklodowska-Curie, născută sub numele de Maria Sklodowska, a fost o cercetătoare de renume mondial care, potrivit cititorilor BBC History, a fost și cea mai puternică femeie din istoria omenirii. S-a născut pe data de 7 noiembrie 1867, în Varșovia, Polonia. A fost cel mai mic copil dintr-o familie de șapte membri.

De la o vârstă fragedă, Maria și-a dorit să studieze, vis care a devenit realitate când aceasta a împlinit vârsta de 24 de ani. Tânăra a călătorit în Franța, unde avea să-și obțină toate diplomele. În anul 1891, când a început cursurile la Universitatea din Paris, și-a schimbat numele din Maria în Marie.

Marie Curie a obținut diplome în chimie, fizică și matematică la fosta Sorbona, așa cum era cunoscută atunci universitatea din capitala franceză. Aici, tânăra și-a cunoscut și viitorul soț, Pierre Curie, cu care a avut două fetițe, Irene și Eve. Ambii părinți au devenit cercetători, fiind primii care au separat poloniul și radiul din uraniu.

În anul 1903, Marie Curie a primit primul Premiu Nobel pentru descoperirea pe care a făcut-o în fizică. Și partenerul său a fost onorat, la acea vreme, cu aceeași distincție. Trei ani mai târziu, Pierre Curie avea să se stingă din viață, în urma unui accident. Evenimentul nu a doborât-o pe reputata cercetătoare, care a decis să-și onoreze soțul și să obțină o catedră la Sorbona. Astfel, a devenit și prima femeie profesor la universitatea din Paris.

Câțiva ani mai târziu, mai exact în 1911, Marie Curie a primit al doilea Premiu Nobel. De această dată, cercetătoarea a fost premiată pentru descoperirile efectuate în domeniul chimiei. Până atunci, niciun nume din lumea științei nu a fost onorat de două ori cu această distincție.

Ce a făcut în timpul Primului Război Mondial

Ulterior, cercetătoarea a primit și titlul de Doctor Honoris Causa, din partea mai multor universități. În acea perioadă, reprezentanții Sorbona și ai Institutului Pasteur au decis să finanțeze construcția unei clădiri ce avea să devină Institutul Radiului. La începutul verii lui 1914, Marie Curie a fost pusă șefă la laboratorul de radioactivitate din cadrul acesteia.

Câteva săptămâni mai târziu, a început Primul Război Mondial. Marie Curie s-a implicat activ în viețile oamenilor civili, precum și militari, afectați de evoluția situației de conflict. Cercetătoarea a dezvoltat nu mai puțin de 200 de unități mobile de radiologie, care au putut fi folosite direct pe front.

Împreună cu fiica sa de 17 ani, pe nume Irene, a vizitat spitalele de pe front, unde le-a purtat de grijă pacienților. În instituțiile medicale, cercetătoarea a instalat echipamente cu raze X, folosite în procesul de tratare a bolnavilor.

Citește și: Sfatul prețios pe care Albert Einstein i l-a dat lui Marie Curie, în 1911: se aplică și astăzi

După război, Marie Curie s-a întors la institutul de radiu pe care îl conducea la Paris. Reputata savantă s-a stins din viață pe data de 4 iulie 1934, din cauza unei expuneri prea mari, de-a lungul anilor, la radiații.