Ciclonul polar ajunge în România. Încep ninsorile, iar temperaturile scad brusc. E iarnă în aprilie!

de: Stan Nicu
03 04. 2023

Sunt vești foarte proaste pentru români de la meteorologii ANM. Din păcate iarna se întoarce din nou în țara noastră. Un ciclon polar ajunge în România, asta însemnând că încep ninsorile, iar temperaturile scad brusc. Va fi iarnă adevărată în aprilie.

Vortexul polar afectează România. Vor fi ninsori abundente în mai multe zone din țară

Vremea întoarce foaia în România, astfel că iarna revine în forță. Conform meteorologilor, vortex-ul polar, care a făcut ravagii în Europa, ajunge și în țara noastră.

Astfel, meteorologii avertizează că temperaturile scad chiar și cu 15 grade Celsius față de perioada calendaristică, fiind specifice mai degrabă unei luni de iarnă.

A plouat mult în Alba, Timișoara și Cluj

În plus, și hidrologii sunt în alertă după ce a plouat torențial în Alba, Timișoara şi Cluj. Astfel, mai multe gospodării şi străzi au fost inundate în Alba.

De asemenea, grindina a apărut dintr-o dată iar în doar câteva minute, bucățile de gheață au îmbrăcat totul cu un strat alb. În județul Caraș Severin, în numai 20 de minute, ploaia torențială a făcut nenorocire în orașul Bocșa.

Aici, peste 40 de gospodării și mii de hectare de teren au fost inundate, după ce a plouat mai bine de 70 de litri pe metru pătrat.

Pompierii au intervenit de urgență cu motopompe și utilaje pentru a scoate apa din gospodăriile oamenilor, după ce canalizările nu au mai făcut față.

Podeț luat de ape

De asemenea, din cauza gunoaielor purtate de apă, unul dintre podețe s-a prăbușit. Hidrologii au emis cod portocaliu, după ce au cosntatat că mai multe râuri pot ieși din matcă și cauza inundații.

„S-au produs creșteri importante datorită precipitațiilor lichide însemnate cantitativ și sub forma de aversă, datorită cedării apei din stratul de zăpadă. A fost actualizat actualizat mesajul anterior cu o nouă avertizare hidrologică în care sunt vizate scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide”, a declarat Nicolae Tudorache, de la Centrul Național de Prognoze Hidrologice.

Astfel, hidrologii au emis o atenționare Cod galben de inundații care vizează bazinele hidrografice Banat, Someș-Tisa, Crișuri și Mureș până azi, la ora 12:00.

Vremea se strică din această noapte

Cum vortexul polar se îndreaptă spre România, vremea va începe să se strice începând din noaptea de luni spre marţi, conform Administrației Naționale de Meteorologie.  Vor fi ninsori puternice în multe zone din teritoriu.

„Această primăvară este una foarte capricioasă şi ne aduce un nou episod cu temperaturi scăzute. Aşteptăm ca marţi vremea să devină deosebit de rece, atunci când maximele anticipate vor fi între 0 şi 10 grade Celsius, temperaturi mai degrabă de sfârşit de iarnă decât de jumătatea primăverii.

Ninsori în multe zone din țară

Nu este vorba doar de temperaturi, ci vorbim şi despre forma precipitaţiilor pentru că, începând de mâine noapte, aria precipitaţiilor se va extinde şi va cuprinde toată ţara. Vor fi lapoviţe şi ninsori în multe zone ale ţării, mai ales în jumătatea de nord a teritoriului. La munte va ninge, se va depune strat consistent de zăpadă. Fenomenele cele mai severe vor fi începând de mâine noapte şi vor ţine până spre miercuri.

Rămânem cu această masă de aer rece care cuprinde nu numai zona ţării noastre, ci şi mare parte a Europei. De altfel, în ultimele zile, în partea de vest, de sud-vest, sud a continentului nu a fost foarte cald. Noi am fost ceva mai feriţi, dar vom fi influenţaţi de masa de aer rece”, a spus Florinela Georgescu, directorul executiv al ANM.