Ciclonul care pune stăpânire pe România. Temperaturile se prăbușesc și va începe să ningă
Directoarea Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, a anunțat că vremea ia o altă turnură în următoarele zile. În mod neașteptat, temperaturile vor scădea în termometre, atingând în zonele de munte chiar valori negative. Cum arată prognoza meteo actualizată.
Se schimbă din nou vremea: temperaturile scad în termometre
La finalul săptămânii trecute, meteorologii estimau că în intervalul 13-20 mai 2024, vremea va fi caldă, temperaturile urmând să crească peste media celor specifice acestei perioade a anului, mai ales în vest. Doar că noile evoluții ale prognozei indică o turnură semnificativă a condițiilor meteo.
În următoarele zile, temperaturile vor fi în scădere, astfel că vremea se va răci considerabil, a anunțat directoarea Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu. În zonele de munte se vor semnala condiții de brumă și precipitații sub forma lapoviței și ninsorilor.
Anunțul directoarei ANM, Elena Mateescu
Un val de aer polar se va extinde în România, la nivelul întregii țări, a anunțat directoarea ANM în cea mai recentă intervenție televizată. Temperaturile maxime nu vor prezenta variații semnificative de la o zi la alta, fiind estimate între 13 și 21-23 de grade Celsius, potrivit Elenei Mateescu.
Temperaturile cele mai scăzute vor fi raportate în zonele depresionare din estul regiunii Transilvania. Unele valori ar putea să urmeze trendul celor negative, din cauza ciclonului ce se va manifesta în următoarele zile la nivelul întregii țări.
„Vorbim de temperaturi minime destul de coborâte, mai ales în zonele depresionare din estul Transilvaniei, unde este posibil să ne apropiem chiar de 0 grade Celsius și să consemnăm posibil și valori negative. Vor fi condiții de brumă în acele zone”, a spus Elena Mateescu.
Cât de mult vor scădea temperaturile minime
În general, în țară vor fi raportate temperaturi minime cuprinse între 6 și 9-10 grade Celsius. Aceleași condiții meteorologice vor fi semnalate și în București, potrivit directoarei ANM. Aceasta a precizat că valorile termice nu vor fi mai ridicate în capitală decât în alte zone ale țării.
Vor reveni lapovița și ninsoarea în zonele de munte din România
În zonele cu altitudini mari, precipitațiile își vor spune cuvântul. La munte se vor semnala lapoviță și ninsoare, mai ales la înălțimi de 1.900 de metri. Vântul se va intensifica, de asemenea, suflând cu viteze de peste 70 de kilometri pe oră.
„Din punct de vedere al regimului de precipitații, este posibil ca într-adevăr, să mai consemnăm la altitudini mai mari de 1.900 de metri precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare, inclusiv intensificări ale vântului.
(În țară se vor semnala – n.r.) viteze la rafală de 45-50km/h în zonele mai joase de relief, iar în zona montană înaltă peste 70km/h”, a precizat Elena Mateescu, la Antena 3 CNN.