Ciclonul Ashley și-a schimbat direcția, risc major pentru trei județe. Celulă de criză la Guvern

de: Andrei Simion
27 09. 2024

Premierul Marcel Ciolacu a participat astăzi la o întâlnire de urgență la Ministerul Mediului, unde a discutat alături de miniștrii responsabili și șefii ANM și Apele Române despre impactul ciclonului care afectează deja România.

Ciclonul Ashley, amenințare pentru trei județe

Conform celor mai recente informații, ciclonul și-a modificat traiectoria, iar riscul cel mai mare se înregistrează acum în județele Călărași, Dâmbovița și Ialomița, în special din cauza riscului de spargere a bazinelor piscicole, ceea ce ar putea duce la inundații grave.

Premierul a subliniat că: „Din ultimele informări, ciclonul se va muta din est în partea de sud, afectând Călărași, Dâmbovița și Ialomița. Acolo sunt bazine piscicole și există riscul să se spargă.”

Ca măsură de precauție, echipe mixte de intervenție vor fi trimise să avertizeze populația din zonele afectate, iar persoanele cu dizabilități sau probleme medicale grave, cum ar fi cei care necesită dializă, vor fi evacuate preventiv înainte de sosirea ploilor.

Zonele care vor fi cele mai afectate de furtuni și vijelii

În plus, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis mai multe avertizări meteorologice. Pentru intervalul 28 septembrie – 29 septembrie, se află în vigoare un Cod galben pentru averse însemnate cantitativ și instabilitate atmosferică în regiunile Banat, Crișana, Maramureș și vestul Transilvaniei.

Aversele vor fi însoțite de descărcări electrice, rafale de vânt de 50-60 km/h și posibil grindină. ANM a precizat: „Cantitățile de apă vor fi de 20-25 l/mp și izolat de peste 30-40 l/mp”.

De asemenea, pentru perioada 29 septembrie – 30 septembrie, a fost emisă o altă avertizare Cod galben, ce afectează întreaga țară, cu ploi semnificative și intensificări ale vântului. Vântul va sufla cu rafale de 45-65 km/h, iar în Moldova și estul Munteniei, rafalele vor depăși 70 km/h. Temperaturile vor scădea brusc la nivel național, iar la altitudini de peste 1700 de metri, în Carpații Orientali, se așteaptă lapoviță și ninsoare.

În același timp, pentru intervalul 29-30 septembrie, a fost emis un Cod portocaliu de ploi torențiale și inundații pentru Oltenia, Muntenia și zonele montane, unde se vor acumula până la 100 l/mp de precipitații.